Toe aan het plaatsen van nieuwe dakramen? Volg deze tips!

Met dit mooie weer valt het natuurlijk extra op als jouw dakramen er verre van netjes uitzien. Kriebelt het om jouw zolder op te knappen en zou je graag nieuwe dakramen plaatsen? Dat is helemaal niet zo ingewikkeld als je zou denken! Wanneer je deze tips volgt, voorkom je dat je in de welbekende valkuilen trapt en heb jij voor je het weet weer een keurige zolderetage.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je een nieuw dakraam plaatsen? Als je een beetje handig bent, kun je dat prima zelf. Natuurlijk is een goede voorbereiding het halve werk. Het bepalen van de plek waar je jouw nieuwe dakraam wilt plaatsen is zeer belangrijk. Je wilt er niet na plaatsing achterkomen dat je het raam niet goed kunt openen of sluiten. Denk hier dus goed over na en teken de afmetingen van het raam met een duidelijke stift af. Probeer het raam tussen de gordingbalken te plaatsen, want dat scheelt een hoop gedoe! Vergeet ook niet even een deel van de stoep of straat af te zetten, voor het geval er per ongeluk een paar dakpannen naar beneden glijden.

 

Het begint met een gat

Natuurlijk vraagt het plaatsen van een mooi dakraam op maat om precisie. Als je van nature geen handige Harry bent, dan is het aan te raden om een professional in te huren. Als je het er toch zelf op gaat wagen, dan is dit het moment om een werkgat te gaan zagen. Maak een gat van 50 bij 50 centimeter binnen de getekende vorm. Hier kun je het beste een decoupeerzaag voor gebruiken. Zorg dat er onder het raam hele dagpannen liggen. Pas indien nodig de tekening aan. Heb je het voor elkaar? Dan kun je de opening voor het raam nu netjes uitzagen. 

 

Een piekfijn kozijn

De montage van het kozijn is een precies werkje. Zorg dat je alles exact en waterpas hebt afgemeten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het kozijn maak je vast met de montagehoeken die bij jouw dakraam horen. Mocht het nodig zijn om dakpannen op maat te zagen, dan kun je dit het beste doen met een steenzaag. Als je klaar bent met het kozijn dan ben je toegekomen aan het raam zelf. 

 

Last but not least

Nu is het tijd om het raam in het gat te hangen. Dit gaat het beste als iemand van buitenaf meehelpt. Zo weet je zeker dat je het raam voldoende ondersteunt en verklein je de kans dat het raam beschadigingen oploopt. Volg uiteraard altijd de montagehandleiding van de leverancier op, want deze is toegespitst op het door jou uitgekozen dakraam. De ruimte die overblijft rond het raamkozijn kun je opvullen met isolatiewol. Doe dit wel voordat je de folie-aansluiting aan het kozijn vastmaakt, want anders kun je er niet meer bij! Wanneer je de dakpannen netjes hebt teruggeplaatst, is het dakraam klaar. Nog even een doekje erover en je kunt heerlijk naar de sterren kijken. 

 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten