Straatverlichting in Nederland

Overal ter wereld is straatverlichting te vinden. Menig plek is voorzien van de bekende lantaarnpaal. Eigenlijk heten het lichtmasten. In Nederland staan bijna drie miljoen lantaarnpalen. Deze zijn uiteraard niet zomaar geplaatst maar met een reden. Goede straatverlichting is zeer belangrijk voor de weggebruiker. Het verhoogd de verkeersveiligheid op de wegen voor fietsers, automobilisten, voetgangers en alle andere weggebruikers. Dit blijkt ook uit onderzoek. Met goede straatverlichting, is er ook een vlotte verkeersstroom. Straatverlichting zorgt ook voor het gevoel van sociale veiligheid. Het helpt ook om criminaliteit te voorkomen.

 

Het plaatsen van lantaarnpalen

Lantaarnpalen worden niet zomaar geplaatst. Hier wordt een plan voor gemaakt. Dit doet de gemeente. Gemeenten bepalen zelf de richtlijnen voor lantaarnpalen. De Gemeentewet voor gemeenten is de wettelijke basis hiervoor. Hierin wordt het beheer van de openbare ruimte beschreven. Er wordt goed over nagedacht waar lantaarnpalen worden geplaatst. Dit is o.a. ook om lichtvervuiling te voorkomen. Daar waar het niet nodig is, hoeft immers geen verlichting te zijn. Voor de natuur en het leven in de natuur is het van belang dat er ook donkere gebieden zijn. Er bestaat geen wettelijke verplichting voor het plaatsen van straatverlichting. De overheid heeft wel de plicht ervoor te zorgen dat de wegen veilig dienen te zijn. 

 

Het tijdstip van branden van de straatverlichting

In Nederland gaat een kwartier na zonsondergang de straatverlichting aan. Aan het einde van de avond schakelt een gedeelte van de straatverlichting uit. Dit omdat het dan minder druk is op de weg en het energie scheelt. Een kwartier voor zonsopgang schakelt de straatverlichting uit. Dit regelt zich automatisch. Een specialist in verlichting zoals https://nl.schreder.com/nl kan adviseren over bedrijfsverlichting of verlichting voor thuis. 

 

Soorten verlichting en kleur van het licht

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten verlichting. De kleur van de straatverlichting is geel/oranje of wit. Op wegen is de verlichting vaak geel/oranje. Dit is rustiger voor de ogen en fijner voor het verkeer. Op andere plaatsen waar alles goed zichtbaar moet zijn, zoals bij een bushalte of zebrapad, is de verlichting wit van kleur. 

Er zijn diverse armaturen voor straatverlichting. Tegenwoordig wordt bij nieuwe verlichting vaak LED-verlichting gebruikt.

Over straatverlichting wordt goed nagedacht. Het is belangrijk voor de verkeersveiligheid, maar waar het donker kan, mag het donker zijn.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten