Slimme tips voor de zomer in huis

De zomer is in volle gang. En we hebben al een aantal hele warme dagen achter de rug. Misschien ga je op vakantie of breng je juist de zomer thuis door en ga je een aantal losse dagen lekker weg. Of je gaat pas na de zomer op vakantie. Hoe dan ook: er zijn een aantal slimme tips waarmee je rekening kunt houden in de zomer. Wij zetten een aantal handige tips voor je woning op een rij.

Zorg ervoor dat het lekker koel is in huis

In de zomer is het belangrijk om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar scheelt ook in het energieverbruik. Scherm de zon zoveel mogelijk af met behulp van binnenzonwering en buitenzonwering. Zorg ervoor dat je ramen en deuren sluit wanneer het heel warm is en zet ze juist open wanneer het afkoelt. 

Kook lekker buiten

Wanneer het warm is en je gaat ook nog eens binnen koken, dan zorgt dat voor nog meer warmte in huis. Extra reden om lekker buiten te koken. Steek de barbecue aan of maak een heerlijke, frisse salade. Overigens geldt dat ook voor de droger die veel warmte afgeeft. Droog je kleding liever lekker buiten aan een rek. Dat scheelt niet alleen warme, maar ook energie.

Gebruik een ventilator in plaats van airco

Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een airco, maar wist jij dat dit een hele grote energieslurper is? Een ventilator koelt je woning en verbruikt vele malen minder energie dan airconditioning. Ter vergelijking: als een ventilator 110 uur draait, verbruik je 5,5 kWh aan stroom en wanneer je een mobiele airco 110 uur aan hebt staan, verbruikt deze 100 kWh, wat 20 keer zoveel i (bron: MilieuCentraal).  

Bedien je verwarming (of koeling) op afstand

Het zal in de zomer niet nodig zijn om je verwarming aan te zetten, maar als deze ook een koelfunctie heeft zoals een warmtepomp, dan is het handig om deze op afstand te kunnen bedienen. Dit is mogelijk met speciale apps of bijvoorbeeld de Smart Home functie van het apparaat. Zo heeft NIBE bijvoorbeeld de myUplink app om je verwarming op afstand te bedienen. Ga je in de winter op vakantie, dan kun je de verwarming alvast aanzetten voordat je thuiskomt. Dan kom je aan in een lekker warm huis! Naast de verwarming zijn er nog meer apparaten die slim werken, zoals smart verlichting

Voorkom sluipverbruik

Ga je op vakantie? Zorg er dan voor dat apparaten die ‘stiekem’ energie verbuiken en die je dan ook sowieso niet verbruikt uitstaan. Veel apparaten verbruiken energie wanneer ze op standby staan. En dat is natuurlijk niet nodig. Bekijk met een energie-app eens welke apparaten energie verbruiken en ga daar slim mee om.

 

Gebruik de bovenstaande slimme tips en profiteer van een extra comfortabel huis in de zomer, of je nu thuis bent of niet. En als je op vakantie gaat, lees dan ook de tips om inbraak tijdens je vakantie te voorkomen. Dan kun je met een extra gerust gevoel op vakantie.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten