Plankdragers: Wat zijn het en hoe kun je ze in je inrichting gebruiken?

Plankensteunen, plankdragers of plankbeugels zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige zijn puur functioneel, terwijl andere een vleugje schoonheid kunnen toevoegen aan je interieur. In deze blog bekijken we wat plankdragers zijn en hoe je ze kunt gebruiken in je inrichting. We zullen ook de verschillende soorten plankdragers bespreken die te koop zijn en waar ze voor worden gebruikt. Dus, als je meer wilt weten over plankdragers en hoe je ze in je inrichting kan gebruiken, lees dan verder!

Wat een plankdrager is

Een plankdrager wordt soms ook wel een planksteun of plankbeugel genoemd. Ze zijn ontworpen om een wandplank op zijn plaats te houden. Vaak zijn plankdragers gemaakt van metaal. Wat ook kan is dat plankdragers gemaakt zijn van hout, alhoewel dit minder vaak voorkomt. De meest bekende variant plankdrager heeft een hoekige vorm dat aan de muur wordt bevestigd. Hierbij is een deel van de hoek aan de muur bevestigd en steekt het andere gedeelte uit. Op dit uitstekende gedeelte kan de wandplank dan steunen. Er zijn inmiddels verschillende soorten plankdragers beschikbaar. Sommigen hiervan worden puur functioneel gebruikt. Weer anderen zijn een combinatie van beide werelden en kunnen zowel praktisch worden ingezet als iets moois aan je inrichting toevoegen.

Soorten plankdragers

We hebben het hierboven al even gehad over het soort plankdrager die het meest voorkomt. Plankdragers zijn daarnaast beschikbaar in verschillende kleuren. Een zwarte plankdrager bijvoorbeeld komt beter tot zijn recht in een interieur waar ook zwarte elementen in zitten. Naast dit type plankdrager zijn er ook zogeheten blinde plankdragers te koop. Dit zijn eigenlijk een soort stangen die je in de muur bevestigd. De andere helft kun je in de wandplank steken. Zo lijkt het net alsof de plank tegen de muur aan zweeft. Dit kan erg mooi staan in een modern interieur.

Een plankdrager kopen

Als je een plankdrager wilt kopen, is het goed om met een aantal factoren rekening te houden. Hierbij is het handig om ook al een wandplank op het oog te hebben, zodat je hier rekening mee kan houden in je keuze. Hoeveel plankdragers je nodig hebt, hangt namelijk onder andere af van de lengte van je wandplank. Daarnaast kun je wandplanken en plankdragers functioneel inzetten om meer ruimte te creëren, zoals bijvoorbeeld in de keuken. Een andere optie is om plankdragers en wandplanken in andere ruimten te gebruiken ter decoratie. Welke plankdrager het meest geschikt is voor jou hangt dus af van hoe en waar je ze wil gebruiken!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten