Woning en Tuin

Kozijnen vervangen? Hier moet je aan denken!

Kozijnen behoren tot één van de belangrijkste onderdelen in- en buitenshuis. Ze bepalen voor een groot deel de uitstraling van de woning en leveren tegelijkertijd ook de nodige voorwaarden voor meer wooncomfort in huis. Zonder goede kozijnen zou er bijvoorbeeld extra veel tocht in huis zijn. Wil jij binnenkort jouw kozijnen vervangen? Bijvoorbeeld omdat ze niet meer voldoen aan de wensen of simpelweg aan vervanging toe zijn? Dan is het dus zaak dat je de nieuwe kozijnen met zorg uitkiest. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Waar moet je aan denken? 

Materiaalkeuze 

Bij het vervangen van de kozijnen is het allereerst belangrijk om over de materiaalkeuzes na te denken. Deze bepalen immers ook voor een groot deel de prijs. Zeker wanneer je een zeer gekaderd budget hebt, is het belangrijk om te weten welke materiaalkeuzes er zijn en of dit binnen jouw budget past. Over het algemeen kunnen we de kozijnen in drie verschillende categorieën onderverdelen: Kunststof kozijnen, Houten kozijnen en Aluminium kozijnen.

Al deze soorten kozijnen hebben verschillende voor- en nadelen. Daarnaast zit er een ander prijskaartje aan verbonden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van jouw nieuwe kozijnen. 

Kunststof kozijnen: 

Kunststof kozijnen worden vandaag de dag verreweg het vaakste gekozen. Dat is ook niet zo gek als je naar de talloze voordelen kijkt. Het grootste voordeel is toch wel dat het kozijn zeer onderhoudsvriendelijk is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld houten kozijnen hoeft deze nauwelijks behandeld te worden. Enkel af en toe een natte doek over het kozijn halen is voldoende. Dit zorgt er mede voor dat er weinig onderhoudskosten zijn. Ook zijn kunststof kozijnen zeer milieuvriendelijk. Ze beschikken namelijk over een lange levensduur van circa vijftig jaar (dit leidt tevens tot een kostenbesparing) én vrijwel al het kunststof is recyclebaar. Kunststof is bovendien een relatief voordelige optie en kost beduidend minder dan aluminium- of houten kozijnen. 

Houten kozijnen: 

Houten kozijnen beschikken over een zeer natuurlijke en warme uitstraling. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom hout nog altijd erg geliefd is bij veel mensen. Een mogelijk nadeel van hout is dat dit een vrij onderhoudsintensief materiaal is. Goed om hier rekening mee te houden.

Aluminium kozijnen: 

Aluminimum kozijnen zijn relatief nieuw, maar inmiddels al enorm populair. Ze zijn niet goedkoop. Vaak zelfs nog duurder dan houten kozijnen, maar bieden wel een geheel nieuwe uitstraling aan jouw woning. Ze passen perfect bij de moderne woning en zijn ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. Bovendien beschikken ze over een lange levensduur. 

Let op de garantie 

Laat je je kozijnen vervangen en weet je al precies wat je wilt? Vraag dan verschillende offertes op om de juiste kozijnspecialist te vinden. Let hierbij niet alleen op de kennis en de kosten, maar ook op de garantietermijn. Dit termijn kan per onderdeel verschillen en wordt niet altijd direct in de offertes vermeldt. Als dit het geval is, is het goed om dit nog eens schriftelijk na te vragen. Zo weet je zeker of je goed verzekerd bent en lang van de kozijnen kunt genieten.