Je verhuurde woning verkopen? In de meeste gevallen is dat veel makkelijker als veel mensen denken.

Steeds hebben de interesse om hun geld te beleggen in een tweede woning en deze te verhuren en zo extra inkomsten te genereren. Dit kan een bewuste keuze zijn geweest maar je kan natuurlijk ook op een andere manier in een situatie als deze belanden.  Je kan de woning geërfd hebben, of omdat je bent bijvoorbeeld gaan samenwonen met je partner. Het is dan interessant om je woning voor een periode te verhuren en uiteindelijk toch te gaan verkopen.

Het verhuren van een woning kan een aantrekkelijk rendement opleveren omdat het een extra inkomstenstroom genereert. Dit komt onder meer door het belastingstelsel, dat 1,2% belasting heft op de huurinkomsten van particuliere investeringen in box 3. Maar het blijft natuurlijk niet bij elke maand bij alleen maar de huur ontvangen. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en andere kosten. Ook de relatie met huurders en het incasseren van huur kunnen problematisch zijn. Als je de huur wilt verhogen, kan dat niet zomaar. Huurders zijn goed beschermd door de Nederlandse wet. Dit kunnen goede redenen zijn waarom je je beleggingspand uiteindelijk wilt verkopen. Daarnaast zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen en lijkt dit het beste moment om te verkopen en daarvan te profiteren. Daarnaast kan het ook zijn dat je eigen financiële situatie veranderd is, waardoor je nu denkt dat dit het beste moment is om te verkopen

Je huis verkopen mag altijd op elk gewenst moment. Het betekent niet als jij de verkoop gaat starten dat de huurder de woning moet verlaten. Volgens de Nederlandse wet mag de verkoop van een pand geen huurcontracten breken. Wanneer je de woning wilt verkopen, is dit inclusief de lopende huurcontracten. Dit betekent helaas wel dat er waarschijnlijk minder kopers zijn die opzoek zijn naar een verhuurde woning. Veel particulieren kopen een huis om zelf in te wonen en dus niet geïnteresseerd in een woning met huurders erin. Daardoor is een woning met huurders in veel gevallen moeilijken om op de particuliere markt te verkopen dan een leegstaande woning. 

De oplossing hiervoor is om je verhuurde woning te verkopen aan een partij die in onroerend goed investeert. Zij kunnen je woning kopen en direct het huurcontract overnemen. Bij verkoop aan een vastgoedinvesteerder is er bij geen van beide partijen een makelaar bij betrokken en ontvangt u meestal direct een vrijblijvend bod. Het voordeel hiervan is dat er geen onzekerheid is over financieringsvoorwaarden, geen notariskosten en flexibele voorwaarden. Na het contact kan de belegger je beleggingspand komen bezichtigen om de waarde in te schatten. Wanneer de bezichtiging niet mogelijk is, kan de schatting ook op afstand gemaakt worden. Hierna wordt er meestal een geheel vrijblijvend voorstel op je woning gedaan.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten