Is factoring wel essentieel voor je onderneming?

Als ondernemer en vooral startende ondernemer is er natuurlijk niets belangrijker dan een goede liquiditeit. Op het moment dat je cashflow namelijk niet op orde is, kan dit ervoor zorgen dat er bepaalde stagnatie optreed in je huidige bedrijfsprocessen. Gelukkig hoeft dit voor jou als starter geen enkele belemmering te vormen. Wist je namelijk dat er verschillende manieren zijn om ervoor te zorgen dat je kunt beschikken over geld dat je eigenlijk nog van je klanten moet ontvangen? Dit noemen we factoring. Dit is namelijk een goede manier om kapitaal vrij te maken vanuit je debiteuren. Maar hoe gaat dit eigenlijk in z’n werk en welke voordelen heeft het voor jou?

 

Wat is factoring?

Factoring is een manier van geld lenen puur op basis van wat jij van jouw klanten nog tegoed hebt. Dit houdt dus in de openstaande facturen, die een bepaalde betalingstermijn hebben, waardoor je nog even zou moeten wachten op je geld. Het concept werkt als volgt; Op het moment dat jij een factuur verstuurd, dan heeft de klant een betaaltermijn waarbinnen deze factuur moet worden voldaan. Waar de één de factuur direct betaald, zijn er ook ontzettend veel die dit pas op de dag zelf doen. Uiteraard is dit volledig hun goed recht, waardoor je dus nog even zou moeten wachten op je geld. Door te kiezen voor factoring, wordt er door een factoringbedrijf een groot deel van de factuur voorgeschoten. Uiteraard worden hiervoor wel factoring kosten in rekening gebracht, maar zo kun je wel direct beschikken over je geld.

 

Voor wie is het geschikt

Factoring is eigenlijk geschikt voor met name de zzp’ers en ook mkb’ers. Factoring zzp kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een bepaalde investering kunt doen, die je anders doordat de betalingstermijn van de factureren nog niet was verstreken, aan je neus voorbij moet laten gaan. Wel is het natuurlijk van belang dat je beschikt over facturen die ook daadwerkelijk een betalingstermijn hebben. Wel is het goed te weten dat alleen zakelijke facturen hiervoor in aanmerkingen komen – dat wil zeggen facturen aan zakelijke klanten en niet aan particulieren. Daarnaast kan de factuur ook pas worden gefinancierd als de dienst is afgerond of het product is geleverd. 

 

De voordelen van factoring

De voordelen van factoring zijn enorm. Het grote voordeel is natuurlijk dat je direct het geld tot je beschikking hebt, waar je normaal nog enkele dagen of zelfs weken op had moeten wachten. Vooral voor een startende ondernemer is dit ontzettend belangrijk. Zo kun je het geld direct weer in je onderneming stoppen en hoeven je bedrijfsprocessen dus niet te stagneren. Ook zorgt een factoringmaatschappij ervoor dat een deel van je debiteurenbeheer uit handen wordt genomen, dit scheelt jou als ondernemer een hoop tijd, waardoor je deze tijd kunt investeren in je eigen onderneming. Alles bij elkaar is dit dus zeker iets om als ondernemer goed over na te denken. Want ondanks het feit dat er kosten mee gemoeid gaan, kan het er wel voor zorgen dat je direct de beschikking hebt over je uitstaande facturen, waardoor je bedrijf kan groeien.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten