Hoeveel kunt u besparen door uw huis te isoleren?

De herfstmaanden brengen allerlei leuke kleuren bladeren, feestelijke feestdagen, de eerste gezellige sneeuwval. Maar een eigenschap die niet zo leuk is? Hogere energierekeningen als de temperaturen afkoelen en de thermostaat hoger wordt gezet.

Volgens het Amerikaanse ministerie van energie wordt 49% van de energierekening van een huis besteed aan verwarming en koeling. Een van de belangrijkste redenen waarom uw energierekening in de wintermaanden (en ook in de zomer, als de airco aanstaat) kan oplopen, is omdat uw huis niet goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd huis is een goede manier om uw energierekening beheersbaar te houden en een energie-efficiënt huis is ook beter voor het milieu. Dus hoe verlaagt huisisolatie de energierekening? Laten we eens kijken.

Wat is woningisolatie?

Elke isolatie heeft hetzelfde doel: de overdracht van warmte in of uit uw huis verminderen. Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen (steenwol isolatie, kantplank geisoleerd, minerale wol, enz.) en methoden om ze aan te brengen (sproeischuim, losse vulling, rollen vulling, en meer), en de juiste soort isolatie hangt af van uw huis en uw behoeften.

Hoe werkt isolatie?

Het is een eenvoudig concept: Isolatie werkt door kleine luchtzakjes op te sluiten en zo de beweging van warmte uit het huis in de winter en in het huis in de zomer te vertragen. Hoe goed het dit doet, wordt gemeten met een getal dat “R-waarde” heet, en hoe hoger het getal, hoe beter de isolatie de warmteoverdracht tegenhoudt – vooropgesteld dat het correct is geïnstalleerd.

Heeft u nieuwe isolatie nodig?

Volgens Isolatienoord.nl is 90% van de eengezinswoningen in Nederland onder geïsoleerd, dus de kans is groot dat uw huis wel wat werk kan gebruiken. Vooral huizen van voor 1980 zijn kwetsbaar.

Enkele manieren om dit te doen zijn het bekijken van onafgewerkte muren en plafonds om te zien of ze geïsoleerd zijn, of het verwijderen van een stopcontact en rondneuzen in de omringende muurholte (zorg ervoor dat de elektriciteit is uitgeschakeld). Het is ook een goed idee om te zoeken naar fysieke tekenen van slechte isolatie:

Verschilt de temperatuur sterk van kamer tot kamer (wat kan duiden op een probleem in een deel van het huis)?

Zijn uw energierekeningen extreem hoog bij het verwarmen of koelen van uw huis?

Hangen er in de winter ijspegels aan uw dak (een mogelijk teken van een onvoldoende geïsoleerde zolder)?

U moet ook controleren op tocht, wat een teken is van luchtlekkage, vaak rond een raam of ventilatierooster (betere isolatie maakt niet uit als u lekkages hebt). Voor professionele resultaten kunt u een gekwalificeerde energie-audit voor het hele huis een energiebeoordeling laten uitvoeren, waarbij ook de isolatie wordt gecontroleerd.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten