Hoe zorg je voor een duurzaam interieur?

Er wordt niet meer vaak gedacht aan het milieu, terwijl je met een aantal hele makkelijke aanpassingen ook tot precies hetzelfde resultaat kan komen. Een goed voorbeeld is het interieur van bijvoorbeeld een woning. Ook dit kun je namelijk duurzaam maken. Maar hoe kun je dat precies doen? 

Meubels 

De meubels zijn misschien één van de makkelijkste dingen die je erg duurzaam kunt aanschaffen. Allereerst moet je goed kijken hoelang de spullen mee gaan. Dat je voor iets heel duur betaald, betekent niet dat het per definitie ook meteen beter is. Hoe langer je met een meubel kunt doen, des te minder er wordt weggegooid. Ook hergebruiken, is erg duurzaam. Het wordt steeds populairder om iets uit een kringloopwinkel mee te nemen en er is vaak helemaal niks mis mee. De spullen zijn even goed en je betaalt er ook een stuk minder voor. Daarnaast zijn er genoeg soort materialen waarvan je wellicht niet op het eerste gezicht zou denken dat je duurzaam en goed zijn. Ontdek bijvoorbeeld de kantoormeubelen van Eurodesk.

 

Bamboe 

Bamboe is daar één van. Veel mensen weten dit niet, maar er kan ontzettend veel gemaakt worden van bamboe. Het is een erg sterk soort materiaal. Het is een snelgroeiende en onuitputtelijke grondstof. Denk maar eens aan bijvoorbeeld een bamboe werkblad in de keuken, een bureau, vloer of bamboe deuren en/of kozijnen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos en je krijgt er maar geen genoeg van. Dankzij alle duurzame voordelen dat bamboe met zich meebrengt, zijn de producten dus uitstekend te plaatsen in een eco-interieur. Het is een hele handige tip dus en zult er hoe dan ook veel plezier aan beleven. 

 

Bouwmaterialen 

Het kan enorm helpen om te kiezen voor duurzame bouwmaterialen. Bouwmaterialen zijn namelijk verantwoordelijk voor wel zo’n 15 tot 18% van de totale milieu-impact van een gebouw. Na de goede verbetering van de energieprestaties van het gebouw moeten er nog meer keuzes gemaakt worden en heel verantwoordelijk zijn dan duurzame bouwmaterialen. Het heeft allemaal een grote invloed op het milieu en de gevolgen voor de gehele gezondheid. Je kunt duurzame bouwmaterialen vinden door onder andere te letten op het keurmerk en ecolabel. Verder zijn er genoeg specialisten die je ook verder kunnen helpen, mocht er er niet uit komen of nog enige twijfel hebben. 

 

Ruimtes 

Ga vooral voor compacte ruimtes. Hoe kleiner de woonruimte namelijk is, hoe minder energie je eigenlijk kan verbruiken. Je kunt met een wat minder grote oppervlak ook nog de de ideale woonomgeving creëren. Probeer dan dus ook onnodige ruimtes te vermijden, Bijvoorbeeld een kamer die helemaal niet gebruikt wordt. Ook een woonkamer heeft helemaal niet veel nodig en ziet er knus ook hartstikke gezellig uit. Vaak kun je er niet veel aan doen als je een woning koopt, want een ziet er nu eenmaal al zo uit. Toch kun je zelf altijd nog aanpassingen maken om het helemaal naar jouw smaak in te richten. 

Veel manieren waardoor jij dus jouw bijdrage kunt geven aan het duurzaam wonen. Het zijn helemaal geen ingewikkelde zaken en je interieur zal er even goed uitzien als dat het zou doen met ander soort materialen en spullen. Je weet nu hoe je dus aan de slag kunt gaan en dan heb jij ook in no time een duurzaam interieur, waar je nog lang plezier aan zult hebben. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten