Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf brandveilig is?

Brand: je moet er niet aan denken, maar het kan ieder bedrijf overkomen. Brand kan niet alleen voor flink wat schade zorgen, maar kan ook mensenlevens in gevaar brengen. Als bedrijf is het belangrijk dat iedereen met aandacht voor de brandveiligheid werkt. Hoe zorg je daarvoor?

Werken aan vluchtroutes

Een vluchtroute is belangrijk. Iedere medewerker moet weten waar hij of zij langs kan in het geval van brand. Vluchtroutes moeten aangegeven worden met bijvoorbeeld bordjes. Die vluchtroutes moeten voor iedereen duidelijk zijn en gerespecteerd worden. Dat houdt in dat er geen blokkade mag ontstaan door bijvoorbeeld meubilair of opslag van andere spullen.

Dat houdt in dat er ook in het dagelijks werk moet worden nagedacht over brandveiligheid. Iedereen in het bedrijf moet zich bewust zijn van wat (brand)veilig werken is, en hoe je dat tot uitvoering brengt. Een regelmatige brandveiligheidsinspectie is dan ook nuttig.

Doe regelmatig een inspectie

Wanneer er brand uitbreekt, kan de schade aanzienlijk zijn. Als de installaties dan ook nog eens onvoldoende werken wegens bouwkundige oorzaken, kan dat voor flinke schadeposten en gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het belangrijk regelmatig een inspectie van de brandmeldinstallatie uit te voeren.

Bij zo’n inspectie beoordeelt de inspecteur of de installaties voldoende zijn voor jouw situatie. Is alles in orde? Dan ontvang je het inspectiecertificaat. Soms is dit certificaat verplicht door de wet, maar het is ook belangrijk voor de verzekeraar.

Houd je installaties actueel

Natuurlijk moeten er binnen een bedrijf voldoende brand- en rookmelders aanwezig zijn. Het is zaak deze brand- en rookmelders regelmatig te controleren. Komt er nog genoeg geluid uit? Zijn de batterijen nog voldoende? Detecteren de rookmelders echt nog rook? Niet alleen de brand- en rookmelders moeten worden getest, maar de overige installaties moeten ook actueel en gebruiksklaar zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het voorhanden hebben van voldoende blusmiddelen. Die moeten gebruiksklaar zijn. In het geval van brand kunnen medewerkers dan meteen de eerste handelingen uitvoeren.

Training

Brandveiligheid is een belangrijk onderdeel van de veiligheidscultuur binnen een bedrijf. Daarom is het belangrijk voldoende en goed getrainde bedrijfshulpverleners in huis te hebben. Een opleiding tot bedrijfshulpverlener is altijd nuttig en komt ook buiten het werk goed van pas.

Laat medewerkers ook meedenken over brandpreventie. Hoe kun je als bedrijf veiliger werken? Waarom zijn de voorschriften noodzakelijk? Wat moet er gebeuren om veilig te werken met hoge temperaturen, zoals bij lassen en slijpen? Een hoog bewustzijn voorkomt onnodige risico’s.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten