Woning en Tuin

Wat doet een waterontharder?

VL wonen

 

Als je veel last hebt van kalkaanslag, bijvoorbeeld in je wasmachine of in de douche dan is de kans groot dat het water in je omgeving erg hard is. Dat betekent dat het erg veel calcium bevat. Hard water kan minder hard gemaakt worden met een waterontharder. Dit is een apparaat dat calcium uit het water onttrekt. Wil je weten hoe een waterontharder werkt? Je leest het in dit artikel. 

Hoe werkt het? 

Waterontharders zorgen ervoor dat calcium uit hard leidingwater wordt onttrokken. Heb je last van hard water dan kun je een waterontharder kopen. Het harde leidingwater wordt door een cilinder met kunsthars bolletjes geleid. Dit noem je een ionenwisselaar. Kalk en magnesium blijven aan de kunsthars bolletjes kleven en zo wordt de kalk uit het water verwijderd. Na een aantal dagen zijn de kunsthard bolletjes verzadigd en moet het apparaat schoongemaakt worden. Dit wordt regenereren genoemd en dit gebeurt geheel automatisch 

Regenereren

De besturingscomputer opent kleppen en stuurt water naar een vat met zoutkorrels. Wanneer het zout in het water is opgelost, wordt dit opgezogen en door de ionenwisselaar gespoeld. Terwijl het zoute water door de ionenwisselaar spoelt, neemt het de kalk en de magnesium van de kunsthars bolletjes mee in het water. Het vieze water wordt afgevoerd naar het riool. Een waterontharder moet daarom altijd worden aangesloten op het riool. 

Installatie

De installatie van een waterontharder is eenvoudig. Het kost meestal maar een paar uurtjes. Een waterontharder gebruikt zout, maar er wordt geen keukenzout gebruikt. Speciaal regeneratiezout of onthardingszout is een stuk goedkoper en is verkrijgbaar in tabletten, kussentjes of blokken. Met een waterontharder geniet je erg lang van zacht water. De meeste waterontharders hebben een levensduur van wel 15 jaar. Onderhoud je een waterontharder goed dan is een levensduur van 20 jaar geen uitzondering. 

 

https://images.pexels.com/photos/416528/pexels-photo-416528.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&h=650&w=940