Hoe werk ik effectief thuis?

Thuiswerken is de laatste jaren deel gaan uitmaken van ons nieuwe normaal. Hoewel de meeste mensen nu al een tijdje ervaring hebben met thuiswerken, blijft het lastig om thuis een effectieve werkdag te hebben. Hoe zorg je ervoor dat je thuis ook effectief kan werken?

Hou je aan je ritme

Waarschijnlijk heb je op kantoor een vast ritme waar je je aan houdt. Je komt om 9:00 aan, gaat om 12:30 lunchen en stopt om 18:00 met werken. Het is belangrijk om dit ritme thuis ook zoveel mogelijk aan te houden. Hierdoor blijf je niet alleen in het juiste slaapritme, maar voorkom je dat je te veel uren probeert te werken en niet genoeg vrije tijd neemt. Door iedere avond om dezelfde tijd te stoppen met werken help je je lichaam te herkennen wanneer het tijd is om te ontspannen.

Neem genoeg pauzes

In het ritme van je werkdag op kantoor zitten waarschijnlijk meer pauzes dan je denkt. Je loopt regelmatig even heen en weer om koffie te halen of met een collega te praten. Tijdens het thuiswerken vergeten mensen snel om ook die pauzes te nemen, waardoor ze uren achter elkaar aan het werk zijn en verbaasd zijn als ze hun concentratie verliezen. Als je regelmatig even 5 minuten pauze neemt om iets anders te gaan doen, blijft je hoofd fris en blijf je geconcentreerd. Probeer in deze pauzes even weg te lopen van je werkplek. Zo mix je werk en ontspanning niet en kan je zodra je weer terug gaat zitten, weer effectief aan het werk.

Wissel schermtijd af met ander werk

Veel mensen kijken de hele dag naar een beeldscherm. Als het kan is het fijn om je tijd achter een beeldscherm af te wisselen met ander werk. Moet je bijvoorbeeld ook nog aantekeningen maken op papier, iets doorlezen of met iemand bellen? Probeer dat om en om te doen met het werk achter een beeldscherm. Zo voorkom je dat je ogen moe worden van het blauwe licht, je hoofdpijn krijgt of je ‘s avonds niet goed in slaap komt.

Moet jij voor je werk continu naar een scherm kijken? Dan is een beeldschermbril misschien een fijne toevoeging aan je werkdag. Deze bril weerkaatst een deel van het blauwe licht, waardoor het niet in je ogen terecht komt.

Kies een vaste werkplek en gebruik die alleen om te werken

Het is heel verleidelijk om thuis te werken op de bank, in bed of aan de keukentafel. Maar als je plekken die je normaal gebruikt voor vrije tijd nu gebruikt om te werken, is het lastig om de grens tussen werk en vrije tijd te behouden. Het beste is om een plek te kiezen en alleen daar te werken. Het liefst is dat natuurlijk een fijn bureau, maar ook als je die luxe niet hebt kan je proberen je werkplek te scheiden. Werk bijvoorbeeld altijd aan een specifieke kant van de keukentafel en gebruik de andere kant om aan te eten. Zo houdt je heel letterlijk ruimte tussen vrije tijd en werk.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten