Hoe paardenomheining kiezen?

Ben jij ook een echte paardenliefhebber? Dan wil je natuurlijk dat deze prachtige dieren een veilige leefomgeving hebben! Het kan moeilijk zijn om de juiste omheining en weidepoorten te kiezen voor de dieren. Moet je kiezen voor de dure variant, of is een goedkopere variant ook goed? Om ervoor te zorgen dat jouw paarden beschikken over een veilige en prettige paardenomheining, bieden wij hier de belangrijkste tips en informatie over het kiezen van de juiste omheining! 

  1. Kies het geschikte hekwerk voor paarden

Voordat je een paardenomheining gaat kopen, moet je op de hoogte zijn van welke omheining het meest geschikt is. Het is belangrijk dat het stevig is, de juiste hoogte heeft en duurzaam is. Er zijn echter verschillende externe factoren waarmee je rekening moet houden. De eerste factor is de hoogte van jouw paard, je wilt natuurlijk niet dat die zomaar over de omheining kan springen. Ook is het belangrijk of de dieren beschikken over een kleine weide of dat ze genoeg ruimte hebben om te grazen. Bij een kleinere weide heb je een steviger hek nodig omdat de dieren geneigd zijn om andere oorden op te zoeken. Om dit in goede banen te leiden, zijn er verschillende algemene richtlijnen waaraan jij je moet houden.

  1. Welke paardenomheiningen zijn mogelijk?

Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen houten omheiningen, hekwerken met schrikdraad of alternatieve vormen. Bij de houten variant kun je kiezen uit kastanje-, hard-, of eikenhout. Hierbij heb je vaak ook verschillende varianten in afwerking waaruit je een keuze kunt maken. Wil je hout dat niet gaat rotten? Dan is gecreosoteerd hout perfect voor jou! Dit product bestaat uit grenen- of dennenhout. Dit wordt onder hoge druk geïmpregneerd waardoor het een levensduur heeft van ongeveer vijftien jaar. Bij deze omheiningen hoef jij je ook geen zorgen te maken dat het paard er aan gaat knabbelen. Dit komt omdat het hout een vieze smaak heeft voor paarden. 

Wil je een betaalbaarder product? Dan is geïmpregneerd hout een goede oplossing. Door de bestendigheid voor vocht en schimmel blijft het hekwerk jarenlang in goede conditie.

  1. Een veilige plaatsing

Wanneer je een paardenomheining plaatst, wil je natuurlijk dat de paarden veilig worden omheint en zich niet kunnen verwonden. Om dit te voorkomen, zijn er verschillen punten waar jij op moet letten:

  • Betrouwbare plaatsing. Wil je er vanuit kunnen gaan dat je paarden veilig op het land blijven, dan is het belangrijk de paardenomheining professioneel en stevig te monteren. Heb je geen ervaring in het plaatsen van weidepoorten? Zorg dat je een professional inschakelt. Zo weet je zeker dat het hekwerk op de juiste, duurzame wijze geplaatst is.

  • Elektrisch draad plaatsen: wil je een extra barrière voor je paarden creëren? Dan is het plaatsen van elektrisch draad een mogelijkheid. Het draad, speciaal ontwikkeld voor dieren, houdt paarden op gepaste afstand van de omheining. Het draad is getest en veilig bevonden voor paarden.

  • Vermijd scherpe hoeken en uitsteeksels: paarden zij erg nieuwsgierig en ze vinden het fijn om zich af en toe te wentelen. Door het gebruik van prikkeldraad, scherpe hoeken en draadgaas kunnen sneller bezeren. Let daarom goed en zorg dat er geen scherpe uitsteeksels rondom de paardenwei te vinden.

  1. De leefomgeving die jouw paarden verdienen

Je wilt het beste voor je paarden. Hier past ook het creëren van een prettige leefomgeving bij. Je bent erachter gekomen hoe je de geschikte paardenomheining kiest, welke materialen je kunt gebruiken en waar je rekening mee moet houden tijdens de plaatsing van de omheining. Nu weet je wat jij moet doen om je paard te beschermen, dus neem snel een kijkje naar de verschillende soorten omheining en weidepoorten en maak jouw keuze!

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten