Hoe maak je vieze tegelvoegen het beste schoon?

Wie van ons wenst dat niet, dat de vloer-, badkamer- en keuken tegels er weer als nieuw uitzien? Dan zul je vloer onderhoud moeten verrichten . Die mooie voegkleur kunnen we ons alleen nog maar herinneren. Vuil, vet, zeepresten, schimmels en oliën hebben ‒ als je er niets aan doet ‒ ruimschoots de tijd om zich in de voeg te nestelen. Aangetaste vieze voegen zien er onsmakelijk uit en geven bovendien het visitekaartje af dat je het met de hygiëne niet zo nauw neemt.

Het is ook een lastige klus om vieze voegen schoon te maken. Voegen zijn poreus, waardoor er allerlei stoffen makkelijk in geabsorbeerd kunnen worden. Al ben je nog zo ijverig en veeg je de betegelde vloer altijd ‘schoon’, de kans dat het vuil hierdoor juist dieper in de voegen komt is dan des te groter.

 

Ga preventief te werk

Dit is misschien wel het belangrijkste en het meest makkelijke. Het regelmatig bijhouden vanaf het begin voorkomt een hoop werk naderhand. Verse voegen zijn vanaf twee weken klaar om regelmatig meegenomen te worden in het schoonmaakschema. Dit voorkomt na verloop van tijd het vies en groezelig worden van de voegen.

Stofzuigen is een betere optie, in plaats van het vuil in de voegen te vegen. Met stofzuigen verwijder je dan ook echt het vuil, zonder het te verspreiden. Gebruik regelmatig een voegenreiniger, bij de doe-het-zelf zaken zijn er genoeg bekende merken te krijgen. Je kunt ook overwegen een tegelreinigingsbedrijf in te schakelen. Die hebben professionele schoonmaakapparatuur wat meestal inhoudt dat er gewerkt wordt met stoom en hoge druk.

 

Schoonmaken met gewone huishoudelijke producten

Zijn de keukentegels in de buurt van het fornuis niet meer om aan te zien, of zijn de douchetegels helemaal dichtgeslibd met bruin geworden zeepresten? Dan is het een kwestie van tijd en moeite om deze vieze voegen er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Reinig de voegen stapsgewijs met natuurlijke ingrediënten. Dit is wat je nodig hebt:

  • Natte doek

  • Natriumbicarbonaat

  • Water, azijn of waterstofperoxide

  • Bakje om te mengen

  • Oude tandenborstel of voegenborstel

  • Voeg afdichtingsmiddel

1. Verwijder het zichtbare en overtollige vuil met een vochtige doek. Zijn er vlekken probeer die schoon te maken.

2. Meng twee delen natriumbicarbonaat met een deel azijn. Zijn het grove kwetsbare tegels, meng dan twee delen natriumbicarbonaat met een deel waterstofperoxide.

3. Gebruik een oude tandenborstel om het mengsel aan te brengen op de voegen. Probeer zo voorzichtig mogelijk aan te brengen zonder de hele tegel in te smeren. Laat het mengsel enkele minuten laten zitten en schrob vervolgens schoon. Afspoelen en 24 uur laten drogen.

4. Breng vervolgens een voeg afdichtingsmiddel aan.

 

Verwijder schimmel uit de voeg

Schimmels in woningen zijn niet gezond, vuistregel is dan ook als je ze ziet of ruikt gelijk verwijderen. Vocht in een niet goed geventileerde ruimte is een voedingsbodem voor schimmels. Toch zijn ze makkelijk te verwijderen met een reinigingsmiddel. Let wel op dat deze geen schade aanricht aan je specifieke tegelsoort.

Sommige mogen niet in contact komen met bleek- of schuurmiddelen. Regelmatig de tegels afnemen met een bleekmiddel of chloor werkt goed om schimmel uit de witte voeg te verwijderen. Poets het bleekmiddel erin en laat 30 minuten intrekken, spoel daarna af met warm water. Herhaal dit regelmatig indien nodig.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten