Energiezuinig maar net zo sfeervol

Zonder goede verlichting is je interieur natuurlijk niet compleet. Om ook op plekken als boven de eettafel of het aanrecht goed te kunnen zien zijn er hanglampen, die van bovenaf licht bieden. Hierbij kun je denken aan de klassieke schotelvormige lampenkap, maar er zijn ook hangende lampen in bijvoorbeeld een smaakvolle kokervorm. Wie echt wil uitpakken kan zelfs gaan voor een eigentijdse uitvoering van de welbekende kroonluchter. Met een led hanglamp combineer je stijlvol met milieuvriendelijk, en bespaar je ook nog eens op je energierekening.

Ontdek een veelvoud aan mogelijkheden voor je verlichting

De afgelopen eeuw heeft de gebloemde lampenkap uit grootmoeders tijd een flinke transformatie ondergaan. Designers zijn aan de slag gegaan met meer abstracte vormen en zwart-wittinten, die vandaag de dag de boventoon voeren in veel Nederlandse huiskamers. Ook objecten die in de eerste instantie niet aan verlichting doen denken zijn tegenwoordig in lampen verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan lampbollen in flessen, of verlichting waarbij een mand als lampenkap dient. Naast het design van de armatuur is ook de lampbol zelf verder ontwikkeld. Stond led verlichting vroeger nog bekend als kil, wit licht, tegenwoordig is dit al lang niet meer het geval. Wie houdt van de warme gloed van het gloeilampje kan kiezen voor een led hanglamp met precies dezelfde lichtkleur en -sterkte. Maar er is ook led verlichting verkrijgbaar in nagenoeg alle andere kleuren van de regenboog. 

De vele voordelen van led hanglampen

Om led verlichting kun je tegenwoordig nauwelijks meer heen. Deze lampen zijn dan ook niet voor niets populair. Dat een led hanglamp beter is voor het milieu dan een lamp met een ouderwets gloeilampje wist je ongetwijfeld al. Dit komt omdat een gloeilamp maar liefst 80% van de energie die hij gebruikt niet omzet in licht, maar in warmte. Bij een led lamp is het precies andersom en wordt juist minimaal 80% van de gebruikte energie in licht omgezet. Het feit dat je minder stroom vebruikt om je kamer te verlichten zie je aan het eind van de maand uiteraard ook terug op je energierekening. Zo profiteert niet alleen moeder natuur van het gebruik van een led hanglamp, maar profiteert ook je portemonnee.

Vind de luiste lampbol voor je led hanglamp

Bij het uitzoeken van je nieuwe led hanglamp zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Kijk eerst naar het doel van je lamp. Een eetkamerlamp moet immers een grotere ruimte van licht voorzien dan een gezellig lampje voor op een bijzettafeltje. Om te zien hoeveel ruimte een lamp kan verlichten kijk je naar de hoeveelheid lumen. Voor in de slaapkamer volstaat zo’n 3000 lumen vaak al. In de keuken of woonkamer heb je vaak toch al gauw 5000 lumen nodig. Een tweede factor om rekening mee te houden is de lichtkleur, die wordt uitgedrukt in kelvin. Populaire lampen voor in de eet- of woonkamer hebben vaak een warme, witte lichtkleur, die zo’n 2500 tot 3000 kelvin meet. Aan het bureau of het aanrecht heb je juist functioneel, wit licht nodig, zodat je goed ziet wat je doet. Dit licht zit vaak tussen de 3500 en 4000 kelvin.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten