Energielabel voor je woning: wat, waarom en wanneer

Wil jij graag een energielabel voor je woning ontvangen? Dat kan door middel van een energielabel test. Het weten van je energielabel zorgt er niet alleen voor dat je te weten komt op welke punten jij jouw huis nog kan verduurzamen, maar het zorgt er ook voor dat je jouw huis beter kan verkopen wanneer je het op de markt zet. Het is zelfs een verplichting om een energielabel te hebben. Zodra je een test hebt uitgevoerd, is de uitslag voor 10 jaar geldig. In dit artikel leggen we je alles uit wat jij te weten moet komen voordat jij een energielabel test gaat laten uitvoeren.

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een label wat aangeeft hoe energiezuinig jouw huis is. Door middel van het label kom jij, maar ook potentiële koper of huurder, te weten of je veel of weinig betaalt voor energieverbruik. Het is ook een label wat aangeeft of een huis duurzaam is. Het label is gelabeld met een letter. Deze begint bij G en eindigt bij A+++. G is het laagste label wat je kunt ontvangen. Wanneer jouw huis dit label heeft, weet je dat er nog veel verbetering aan te brengen is. Een energielabel A geeft aan dat het huis erg energiezuinig is. Met dit label weet je dus dat het huis niet alleen klimaatvriendelijk is, maar ook nog eens vriendelijk is voor jouw portemonnee.

Waarom is het van belang om een energielabel te hebben?

Er zijn verschillende redenen waarom je het energielabel van jouw huis wilt weten. Allereerst is het een indicatie die aangeeft of een huis zuinig is of niet. Een huis met een slecht energielabel heeft over het algemeen geen duurzame verlichting en weinig isolatie. Dit betekent dat je in de winter dus veel meer zult betalen voor stookkosten. Met behulp van de test leer je waar het meeste energie wordt verbruikt. Met behulp van deze informatie kan je zien wat het belangrijkste is om zo snel mogelijk te verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld dakisolatie zijn of het overstappen op LED-verlichting. Het label geeft ook transparantie aan naar potentiële kopers of huurders. Een hoog energielabel kan zelfs voor een verhoging van de verkoopprijs zorgen.

Wat moet je voorbereiden voor de test?

Zodra het tijd is om de test aan te vragen, is het slim om eerst jouw eigen huis te analyseren. Ga na of er punten zijn die je voorafgaand aan de test nog kunt verbeteren. Zorg ook dat je jouw papierwerk op orde hebt. De adviseur moet namelijk het bouwjaar en de afmetingen van jouw huis ontvangen. Zo kan het watt verbruik per vierkante meter worden uitgerekend. Als je verduurzaming hebt uitgevoerd in de laatste jaren, zoals spouwmuurisolatie, zorg dan dat je dit kunt aantonen met behulp van bijvoorbeeld een factuur.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten