Een keukenmachine kopen? De beste tips, tricks en machines! – Koopgids 2022

 

Keukenmachines zijn er in verschillende maten en functies. De bediening kan eenvoudig zijn met alleen een hakmes en een aan/uit-knop. Of complex met meerdere programma’s en hulpstukken.

 

Uiteraard wilt u de beste keukenmachine kopen binnen uw budget. Maar iedereen heeft andere behoeften en verwachtingen bij het kiezen van een keukenmachine. Daarom is er geen pasklaar antwoord bij het kiezen van de beste keukenmachine.  

 

Waar op te letten bij het kopen van een keukenmachine? 

Grootte

Denk aan de hoeveelheid voedsel die u moet bereiden en aan de grootte van uw keuken, want sommige keukenmachines kunnen onhandig zijn. 

 

Vermogen

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in watt. Het bereik loopt van 250 W tot meer dan 1000 W. Bedenk welk soort ingrediënten u in de keukenmachine wilt doen. Hoe steviger ze zijn, hoe krachtiger het model dat u nodig hebt om fijnere resultaten te krijgen. Wil je enkel kruiden hakken of dipsausjes maken, dan is een kleiner, compacter model misschien meer geschikt voor jou.

 

Gemak van schoonmaken

De beste keukenmachines zijn gemakkelijk te demonteren en af te wassen om uw kostbare tijd te besparen.

 

Het aantal functies en taken dat de keukenmachine kan uitvoeren

Keukenmachines kunnen meerdere taken uitvoeren met de juiste hulpstukken. Kijk hoeveel er in de verpakking zitten.

 

Totale capaciteit

De totale capaciteit is een meting van de mengkom door de fabrikant. Maar in de praktijk zult u waarschijnlijk niet de volledige capaciteit kunnen gebruiken, omdat dat slechts de technische meting is. Gebruik het als een hulpmiddel om de grootte tussen individuele modellen te vergelijken. 

 

Meest gestelde vragen over keukenmachines 

Waar kan ik een keukenmachine voor gebruiken?

De belangrijkste functie van een keukenmachine is hakken. De beste keukenmachines kunnen echter veel meer dan alleen dat. Gebruik hem om ingrediënten voor de hele week voor te bereiden. Hak een grotere partij knoflook of snijd wortels in plakjes voor u gaat koken en bespaar tijd. 

 

Gebruik een keukenmachine om te bakken, het deeg te kneden of het meel te mengen en te beluchten. Maak vers pastadeeg en rol het met de hand uit of haal het door de pastamachine. Rasp droge broodresten tot paneermeel. U kunt er ook kaas zoals parmezaanse kaas mee raspen.

 

Met een keukenmachine kunt u notenboter maken, zoals pinda- of amandelboter. Dips en sauzen zoals guacamole, hummus, aioli, mayonaise, pesto en salsa.

 

Keukenmachine Vs Blender? Wat is het verschil?

Zowel keukenmachines als blenders hebben dezelfde functie: ingrediënten met een roterend mes op hoge snelheid snijden. Het verschil is dat de blender de ingrediënten mengt tot een fijne textuur, terwijl de keukenmachine ze in stukjes hakt.

 

Gebruik een blender wanneer u een puree, smoothie of iets anders zijdezachts en vloeibaars wilt, want daar is de verticale kan vooral voor gebouwd. Ingrediënten zonder voldoende sap of water zullen aan de wanden klonteren en niet goed mengen.

 

Met de keukenmachine kunt u de mate van fijnhakken regelen, van fijn tot grotere stukken. Gebruik hem voor gerechten die een grovere textuur vereisen, zoals salsa. De beste keukenmachines zijn veelzijdiger dan een blender omdat ze ook rauw vlees kunnen hakken. 

 

De verticale kan zorgt ervoor dat elk ingrediënt gelijkmatig wordt gehakt en gemengd. 

 

Hoe maak je een keukenmachine schoon?

Haal de mengbeker uit elkaar als u hem niet gebruikt, pas op dat u zich niet snijdt aan de messen. Was hem in de gootsteen met zeepwater. Gebruik een zachte borstel voor de delen die moeilijk bereikbaar zijn met een spons. 

 

Gebruik geen staalborstels, schuursponsjes of agressieve chemicaliën, want die kunnen het materiaal beschadigen. Als de etensresten moeilijk schoon te krijgen zijn, laat ze dan eerst een paar minuten weken in warm water.

 

Maak de buitenkant van de machine schoon met een vochtige doek. Maak het apparaat altijd schoon als de stekker uit het stopcontact is en dompel de motor nooit onder in water. 

 

De meeste keukenmachines kunnen in de vaatwasmachine gereinigd worden, kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van uw model. 

 

Maken keukenmachines veel lawaai?

Keukenmachines kunnen net zo veel lawaai maken als een grasmaaier of een elektrisch gereedschap. Hoe hoger het wattage, hoe meer lawaai. 

 

Bedenk of je een keukenmachine met een vermogen van 1200 watt nodig hebt om je ontbijthummus te maken of dat een machine van 400 watt ook prima voldoet.

 

Het hangt allemaal af van waar u hem voor wilt gebruiken. Minder krachtige keukenmachines kunnen moeite hebben om sommige ingrediënten fijn te hakken en beschadigd raken. 

 

De twee beste keukenmachines van dit moment

Als beste uit DeBesteKeukenmachine.nl test zijn de Kenwood Keukenmachine en de Bosch Keukenmachine gekomen. 

 

Kenwood Keukenmachine

 

Ons favoriete aspect van Kenwood is dat het zonder twijfel een krachtige processor is. Met een solide, kwaliteitsvolle constructie en een sterker dan gemiddelde 1000 Watt motor, is Bosch in staat om zware taken aan te nemen, waaronder het blenden van notenboter, het hakken van wortelgroenten en het verpulveren van bevroren fruit/ De set wordt ook geleverd met een deeghaak en garde, wat betekent dat je hem ook kunt gebruiken om voedsel op te kloppen, zoals room, en om brood, pasta of banketdeeg te maken.

 

Over het algemeen is de keukenmachine gemakkelijk te gebruiken, schoon te maken, in elkaar te zetten en uit elkaar te halen. De keukenmachine zelf is niet al te duur in vergelijking met andere topmodellen, zoals de Vitamix, KitchenAid en Magimix machines. Het is dus een goede optie voor wie deze veel duurdere processors niet wil of kan betalen.

 

Pluspunten:

 • Krachtige motor

 • Hoogwaardige afwerking

 • Gemakkelijk schoon te maken

 • Gebruiksvriendelijk

 • Eenvoudige montage en demontage

 • Presteert goed

 • Goedkoper dan veel gelijksoortig presterende premium processoren

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

 

Montage

De Kenwood is moeiteloos in elkaar te zetten. Alle drie de processorkommen en kannen klikken relatief gemakkelijk in en uit de basis. Ook de hulpstukken passen met gemak in de mengkommen. Hoewel andere klanten zullen zeggen dat de thermoskan een beetje ingewikkeld los te maken is van de basis na het mixen of blenden. Het is niet eenvoudig om de thermoskan te verwijderen en de processor zou gebaat zijn bij een vernieuwd ontwerp.

 

De set is ook gemakkelijk schoon te maken – nadat u de restjes voedsel in de kom hebt geleegd, is een sopje van water en zeep voldoende. U kunt ook wat afwasmiddel en warm water in de kom doen en het mengen voor een nog grondiger reiniging. En als u liever alles helemaal zonder handen doet, is de hele set kommen en opzetstukken, behalve de basis, vaatwasmachinebestendig. De basis zelf heeft een rubberen, waterdichte afwerking, zodat u hem gemakkelijk kunt afnemen met een vochtige doek en wat afwasmiddel.

 

Prestaties

Als 1000 Watt machine kan Bosch zware ingrediënten blenden, zoals noten, diepvriesfruit en wortelgroenten. Als je vooral notenboter, notenmelk, smoothies en puree wilt maken, moet je op zoek naar een apparaat met een hoger wattage. De meeste apparaten hebben een vermogen tussen de 300 en 600 watt. 

 

Naast een motor met een hoog wattage, heeft de processor verschillende snelheids- en puls-instellingen. Dit is ideaal voor gerechten die je niet volledig wilt verpulveren of overwerken (denk aan deeg of grove dipsaus), omdat het je controle geeft over hoe glad de consistentie is die je uiteindelijk overhoudt.

 

Prijs

Zoals eerder gezegd, is dit niet de goedkoopste keukenmachine die er is.

 

Wij denken echter dat je krijgt waar je voor betaalt – inclusief een eersteklas afwerking, handige extra functies en, natuurlijk, een motor met een hoger dan gemiddeld wattage. Deze machine klaart de klus en mengt alles, van eenvoudige smoothies, soepen en dressings tot meer uitdagende taken zoals hummus, pindakaas, pastadeeg, lekkere room en zelfgemaakte Nutella.

 

De thermo-veilige kan en mini-mengkom breiden de mogelijkheden nog verder uit naar kleine batches en zeer warme of koude voedingsmiddelen. Bovendien maken de extra deeg- en garde-opzetstukken tot een veelzijdigere machine in vergelijking met sommige andere basisvoedingsmiddelenverwerkers. We kunnen dus zeggen dat Bosch waar voor zijn geld biedt en de kloof overbrugt tussen onbetaalbare premium keukenmachines en goedkope apparaten die geen zware taken aankunnen.

 

Bosch keukenmachine

Ontwerp en functies

Het ontwerp van de Bosch keukenmachines vindt het wiel niet opnieuw uit, maar het is wel een meer doordachte en verfijnde versie. Om te beginnen is de slanke basiseenheid lichter dan de meeste andere, en de bedieningselementen zijn gestript om een snelle en langzame snelheid te bieden, plus een puls; de laatste is gelabeld met M, voor ‘moment’. Elk reservoir (de hoofdbeker, de vloeistofbeker en de maalbeker) draait en vergrendelt gemakkelijk op zijn plaats, waarbij het gereedschap voor de beker op een as past.

 

Er zijn twee mesinzetten die compatibel zijn met beide kannen, hoewel alleen het mengmes bedoeld is voor gebruik met de vloeistofbeker. De universele cutterkan is geschikt voor alles van een kleine hoeveelheid voedsel, zoals kruiden, harde kaas en vlees, tot het malen van koffie, noten, specerijen en granen.

 

Redenen om een Bosch Keukenmachine te kopen:

 

 • Boschheeft een enorm assortiment hulpstukken om uit te kiezen

 • Als keukenmachine hakt Bosch gelijkmatig en krachtig

 • Er is een grote kom voor maaltijden voor het hele gezin

 • De bediening bestaat uit een draaiknop, zodat u maximale controle hebt

 • Er wordt een draagtas meegeleverd voor alle hulpstukken

 • Gemakkelijk schoon te maken

 

Goed nieuws voor eigenaars van een vaatwasser: de hulpstukken van de Bosch keukenmachines zijn allemaal vaatwasmachinebestendig. De basis kan worden schoongeveegd, maar omdat het metaal is, moet je dit wel regelmatig doen om te voorkomen dat er vingerafdrukken op de basis achterblijven. Omdat de mengkom zo groot is, is het misschien beter om hem met de hand af te wassen, want Bosch paste met moeite in mijn ietwat kleine vaatwasser. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten