Verlichting

Denk goed na over de soorten verlichting in je huis

Veel mensen zien licht als iets functioneels of vanzelfsprekends. Vaak zijn we ons dan ook totaal niet bewust dat elke ruimte een andere verlichtingsoplossing vereist. Elke ruimte heeft namelijk een ander doel. Zo willen we een slaapkamer graag comfortabel en gezellig maken, de keuken moet perfect zijn om te koken en de werkkamer moet zorgen voor voldoende concentratie. Vaak zien we over het hoofd hoe verlichting bijdraagt aan het doel van de ruimte. Er zijn namelijk verschillende soorten verlichting. 

Over het algemeen zijn verlichtingsexperts het erover eens dat er vier primaire soorten verlichting zijn, waarbij elke categorie specifiek is afgestemd en gecreëerd om zijn unieke doel te dienen en aan specifieke behoeften te voldoen:

 

Standaard verlichting

Laten we bij het begin beginnen, de standaardverlichting. De standaardverlichting vind je terug in elke ruimte en is onmisbaar in veel ruimtes. Denk bij standaardverlichting bijvoorbeeld aan een plafonnière in de gang of de badkamer of spots boven het aanrechtblad. Dit soort verlichting wordt vaak in het midden van een ruimte geplaatst en zorgt ervoor dat de ruimte gelijkmatig verlicht wordt.

 

Accentverlichting

Met accentverlichting licht je bepaalde elementen uit. Je zet ze als het ware in the spotlight. Het gaat hier om een gebundeld licht. Dit kan binnen zijn, maar ook buiten. Zo valt gevelverlichting van een bedrijfspand vaak ook onder accentverlichting. Ook de verlichting op een schilderij binnenshuis is accentverlichting.

 

Sfeerverlichting

De naam zegt het eigenlijk al. Sfeerverlichting is bedoeld om sfeer te creëren binnen een bepaalde ruimte. Sfeerverlichting is een zacht en indirect licht en voorzien van een warme ondertoon in plaats van een koele ondertoon. Deze warme toon doet een beetje denken aan kaarslicht. Alhoewel sfeerverlichting erg gezellig en romantisch is, is het niet altijd even praktisch, denk hier dus goed over na.  

 

Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting dient zoals de naam al doet vermoeden puur ter decoratie. Denk bij decoratieve verlichting bijvoorbeeld aan de lampjes in een kerstboom, of een kunstobject met licht. Decoratieve verlichting biedt doorgaan heel weinig licht en daarom is het ook niet functioneel. Net als bij sfeerverlichting is decoratief licht meestal warm en indirect licht.

 

Ben je van plan om een gebouw of woonhuis te verlichten? Denk dan goed na over de verschillende soorten verlichting of laat je hierin adviseren door een bedrijf gespecialiseerd in licht.