De egels zijn in gevaar! Dit is wat jij kunt doen om een steentje bij te dragen!

In deze tijd is het voor egels lastig om voedsel en veilige schuilplaatsen te vinden. Dat zou je misschien niet direct verwachten, omdat veel mensen wel een egel in hun tuin zouden willen hebben. Egels zijn een beschermde diersoort en mogen niet vervoerd worden. De enige manier om de beestjes naar je tuin te lokken is dus door je tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor ze te maken. Hoe je dat doet lees je in dit blog. 

Kies voor een haag in plaats van een schutting of hek

Om de egels toegang te geven tot je tuin is het belangrijk dat dat überhaupt mogelijk is. Als jij een hek of schutting om je tuin hebt staan is het voor de beestjes bijna onmogelijk om je tuin te betreden. Ga in plaats daarvan dus liever voor een haag. Naast dat het voor de beestjes dan makkelijker wordt om je tuin te betreden, biedt je ze ook direct een goede schuilplaats waar ze zich kunnen verstoppen. Ook kunnen ze in deze haag voedsel vinden zoals slakken of kevers!

Een veilige plek

Als je de kleine beestjes naar je tuin wilt lokken is het het allerbelangrijkste dat ze daar veilig kunnen verblijven. Dit doe je bijvoorbeeld door honden en katten ‘s nachts naar binnen te halen of in een bench te stoppen. Daarnaast kun je er voor kiezen om een egelhuisje in tuin te plaatsen. Dit is vaak een klein en donker hokje ter grote van een schoenendoos waar de beestjes veilig kunnen verblijven. Zorg ook dat de egels niet kunnen verdrinken in de vijver of het zwembad. Egels drinken uit vijvers en kunnen ook zwemmen, maar als de vijver of het zwembad te hoge randen heeft, kunnen ze hier niet meer uitkomen en verdrinken ze. 

Zorg voor extra voedsel

Egels kunnen erg goed ruiken en zo vinden ze ook hun voedsel. Vaak vinden egels voldoende voedsel, maar ze een handje helpen kan zeker geen kwaad en zeker niet in het najaar. De egels gaan dan namelijk richting de winterslaap en moeten wat vetreserves opbouwen. Egels houden erg van honden of kattenvoer, denk aan natvoer of kleine brokjes. Ook houden ze van gekookt mager vlees zoals kipfilet.

 

https://www.vogelhuisjes.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten