5 Tips voor ergonomisch interieur

Woningen worden ingericht op basis van persoonlijke esthetiek, gemak en algehele uitstraling. Zelden wordt aandacht besteed aan het functionele aspect van meubilair – wat voor soort zitmeubel is comfortabel voor de rug en de wervelkolom, hoeveel afstand moet apparaten worden geplaatst, hoe moet men de indeling van de woonkamer ontwerpen, en nog veel meer. Hoe alledaags dit ook mag klinken, ze mogen niet worden genegeerd.

 

Ergonomie is het ontwerpen en rangschikken van dingen zodat ze gemakkelijk te gebruiken en veilig zijn. Het gebruik van meubilair dat niet ergonomisch is kan op lange termijn subtiele nadelige gevolgen hebben voor het lichaam, de ruggengraat en de algemene gezondheid. Als een vuistregel in decor moet men nooit functionaliteit opofferen voor uiterlijk.

 

Stress vrij meubilair

 

Stress vrij meubilair zijn stukken waar stijlvolle ontwerpen en ergonomische vormen samenkomen zoals je dat ziet bij een ergonomische bureaustoel. Relaxfauteuils, sofa’s met kussens, L-vormige sofa’s, minder scherpe randen, meer volume en uitgebreide ondersteuning bieden comfort en zorgen voor het lichaam, zelfs na lange uren van gebruik. Ze geven ook esthetiek aan de leefruimte.

 

Ondersteuning van de voeten

 

Een van de grondbeginselen van een goede ergonomische inrichting is ondersteuning van de voeten. Zitten is erg belangrijk en het gebrek aan ondersteuning van de benen resulteert in bungelende benen, stress op drukpunten achter de knieën en de achterkant van de benen. Voorover zitten om dit te compenseren, laat de rug ondersteund, wat resulteert in pijn en slungelig zitten aanmoedigt.

 

Juiste plaatsing van gadgets

 

Gadgets in een woonkamer worden vaak op verschillende hoogtes geplaatst zonder rekening te houden met gemak en gebruik. TV’s en muzieksystemen moeten op ongeveer 50 cm boven de vloer worden geplaatst. Dit is ook afhankelijk van de lengte van de gebruikers. TV kijken op ooghoogte terwijl je zit vermindert de belasting op het zicht.

 

Ruimte tussen meubels

 

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de verschillende soorten meubels. Manoeuvreren in de leefruimte gebeurt eerst mentaal voordat het lichaam in beweging komt. Als je minder dan 50 cm ruimte tussen de verschillende meubelen laat wordt het moeilijk navigeren en bewegen.

 

Toevoeging van gebogen lijnen

 

Het toevoegen van gebogen lijnen is een slimme manier om ergonomisch design in de woonkamer te introduceren. Gebogen lijnen zijn rustgevend, en elk element – van kunstwerk tot meubilair – kan worden gekozen om de effecten en demping van het lichaam na te bootsen voor maximaal comfort.

 

 

Woonkamers die zijn ontworpen zonder esthetische overwegingen op het gebied van meubilair en inrichting, hebben de neiging om na verloop van tijd stressvol en chaotisch te worden. Vaak worden dergelijke meubels verwaarloosd en kiezen mensen andere delen van het huis om te loungen. Bij het inrichten van een woonkamer is het van essentieel belang om ergonomie een centrale plaats te geven in het ontwerp.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten