VL Wonen
Woontrends

4 Soorten luchtontvochtigers en hoe je er een kunt kiezen

Leven in een benauwd of vochtig klimaat is lastig omdat het vaak gepaard gaat met problemen, zoals overmatige condensatie, schimmel en ademhalingsproblemen. In dit geval helpt een luchtontvochtiger om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen. Dit toestel kan thuis een gezonde luchtvochtigheid behouden en bevordert een gezonder en comfortabeler leven. Je kunt dit apparaat in elke kamer met een hoge luchtvochtigheid plaatsen, zoals keukens en woonkamers. Er zijn echter verschillende soorten beschikbaar en je moet de details leren voordat je een aankoop maakt.

Warmtepomp eenheid

Door de luchtvochtigheid in huis te beheersen en aan isolatie te werken, creëer je een comfortabelere woonplek. Terwijl een tochtstrip handig is voor het isoleren van je ramen, houden luchtontvochtigers de vochtigheidsgraad in kamers in evenwicht. Een van de meest voorkomende typen is de warmtepompunit. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit product een warmtepomp, ventilator en warmtewisselaars nodig om vocht uit de lucht te verwijderen. Het werkt door lucht van de ventilator naar de warmtewisselaars te sturen. Later zal het vocht destilleren.

Chemische absorberende eenheid

Deze gebruiken hydrofiele materialen om lucht te drogen. De meeste units zijn voorzien van meerdere pakjes silicagel die de unit helpen om vocht uit de lucht te absorberen. Zodra je hem aanzet, zuigt de machine lucht aan en leidt deze over een roterend silicagel wiel. Later onttrekt de gel water uit de lucht en neemt het vocht op. Het kan ook eventueel aanwezig vocht afgeven. Hier is een tip. Dit apparaat werkt efficiënter in omgevingen met een lage luchtvochtigheid en koude klimaten. Ze kunnen werken bij temperaturen onder het vriespunt, omdat ze geen condensatie veroorzaken.

Ionische membraan ontvochtigers

Het volgende populaire type zijn de ionische membraan ontvochtigers, die op moleculair niveau werken. Veel mensen houden om verschillende redenen van dit apparaat, waaronder het lage vermogen, de betere werkzaamheid en de stabiliteit. Daarnaast werkt dit apparaat ook goed in afgesloten ruimtes. Een ander voordeel is het lage onderhoud. Dit apparaat kan waterdamp verwijderen door middel van elektrolyse en je hoeft het filter niet te vervangen. Veel mensen houden ook van dit apparaat vanwege de stille en betrouwbare werking.

Zelfgemaakte luchtontvochtigers

Een ander betrouwbaar maar zeldzaam type zijn zelfgemaakte luchtontvochtigers. Het maken van een doe-het-zelf luchtontvochtiger is mogelijk als je kennis en vaardigheden hebt. Je kunt er een maken met verschillende materialen, zoals strooizout, houtskool of strooizout. Dit apparaat kan niet alleen geld besparen, maar is ook handig voor kortdurend gebruik. Iedereen kan er een maken door tutorials op internet te bekijken.

Hoe kies je een luchtontvochtiger?

Voor de eerste keer luchtontvochtigers kopen is ontmoedigend, vooral als je geen ervaring hebt. In dit geval moet je je huis testen op overtollig vocht voordat je een apparaat koopt. Je kunt zo bepalen welke unit het beste werkt voor je kamers. Andere cruciale overwegingen zijn de grootte van de unit, de filter, de efficiëntie, het stroomverbruik, de prijs en het aantal bewoners in huis. Hier is een idee. Het vergelijken van producten is eenvoudig met internet en je kunt gemakkelijker alle details bekijken.

https://wooninformatie.nl/woonkamer/luchtontvochtiger/