Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een systeem dat voor het hele huis fungeert en dat de mineralen calcium en magnesium, die verantwoordelijk zijn voor waterhardheid, uit het water verwijdert. Dit gebeurt door middel van een proces dat bekendstaat als ionenwisseling.

Een waterontharder is speciaal ontworpen om een van de meest voorkomende en schadelijke problemen met water aan te pakken: hard water. Hard water kan aanzienlijke schade veroorzaken in moderne huizen. Het leidt tot de opbouw van kalk in de leidingen, wat verstoppingen en een afname van de waterdruk veroorzaakt.

Gevolgen van hard water

Hard water kan aanzienlijke schade toebrengen aan apparaten zoals vaatwassers, koffiezetapparaten en ijsmachines, en kan de levensduur ervan verkorten. Het kan zelfs warmwaterapparatuur beschadigen. Wanneer de watertemperatuur stijgt, hebben calcium en magnesium de neiging om te kristalliseren en zich te accumuleren in je boiler, wat kan leiden tot ernstige afzettingen.

Zonder het gebruik van een waterontharder is er meer wasmiddel nodig om kleding schoon te krijgen en te voorkomen dat ze er vies uitzien. Vaatwerk kan na het wassen strepen en vlekken vertonen. Bovendien kan het baden in hard water leiden tot jeukende huid en futloos, plakkerig haar.

De enorme hoeveelheid tijd, energie en geld die nodig is om de schadelijke bijwerkingen van hard water op te ruimen, is duizelingwekkend. Een waterontharder voor het hele huis is de oplossing voor de plaag van hard water.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder haalt calcium en magnesium uit water door middel van een proces genaamd ionenwisseling. Wanneer het harde water de mineraaltank binnenkomt, stroomt het door een bed van ronde kunststof kralen, meestal gemaakt van polystyreen, die geladen zijn met natriumionen.

Deze harskralen hebben een negatieve lading, wat betekent dat ze anionen zijn. De calcium- en magnesiummineralen daarentegen hebben een positieve lading en worden daarom kationen genoemd. Omdat tegenovergestelde ladingen elkaar aantrekken, worden de negatieve ladingen van de mineralen aangetrokken door de positieve ladingen van de harskralen.

Kijk voor meer informatie op Boshuis.

Onderdelen van een waterontharder

Een waterontharder bestaat uit drie belangrijke onderdelen: een regelventiel, een mineraaltank en een pekeltank. Deze drie componenten werken samen om mineralen uit hard water te verwijderen, de waterstroom te reguleren en het systeem periodiek schoon te maken via een regeneratieproces.

De mineraaltank

De mineraaltank fungeert als de plek waar het harde water wordt ontdaan van mineralen. Het harde water stroomt via de watertoevoerleiding de mineraaltank binnen. Binnenin de tank stroomt het water door een bed van harskralen, waarbij de calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor waterhardheid, worden vastgehouden en vervangen door natriumionen.

Het regelventiel

Het regelventiel heeft als functie om de hoeveelheid water die de mineraaltank binnenkomt te meten en te controleren. In de klep bevindt zich een meter die de waterstroom volgt die de mineraaltank binnengaat. Terwijl het harde water door de mineraaltank stroomt, vinden er ionenuitwisselingen plaats tussen de harskralen en de hardheidsionen in het water.

De pekeltank

De pekeltank speelt een cruciale rol bij het regeneratieproces van het wateronthardingssysteem. Deze tank is korter van formaat en bevindt zich naast de mineraaltank. In de pekeltank wordt een sterk geconcentreerde zoutoplossing (of soms kalium) bewaard, die wordt gebruikt om de positieve lading van de harskralen te herstellen. Zout wordt handmatig toegevoegd in de vorm van korrels of blokken aan de pekeltank, waar het oplost in het water onderin de tank.

https://www.boshuis.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten