Wat doet een internetmakelaar allemaal? Diensten, voordelen en tips.

Als je ooit hebt overwogen om je huis te verkopen, heb je vast wel eens gehoord van de term ‘internetmakelaar’. Maar wat doet een internetmakelaar precies? En waarom zou je voor een internetmakelaar kiezen in plaats van een traditionele makelaar? Ontdek in dit blog wat een internetmakelaar doet, de voordelen van online je huis verkopen en hoe je de juiste keuze maakt.

De definitie van een internetmakelaar

Een internetmakelaar is, zoals je misschien al had geraden, een makelaar die zijn diensten online aanbiedt en niet via een ‘winkel’ op de hoek van de straat. Het contact verloopt (net zoals bij de traditionele makelaar trouwens) via de telefoon of mail. Maar wat echt opvalt, is dat je bij een internetmakelaar vaak een deel van het werk zelf doet. Denk hierbij aan het begeleiden van bezichtigingen of het schrijven van de verkoopadvertentie. Het voordeel? Je bespaart flink op de makelaarskosten, soms wel duizenden euro’s!

De voordelen van een internetmakelaar

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een internetmakelaar. 

Besparen op makelaarskosten:

Traditionele makelaars rekenen voor hun diensten vaak een percentage van de verkoopprijs als courtage. Bij een gemiddelde courtage van 1,38% incl BTW (bron: VEH) kun je al snel duizenden en duizenden euro’s besparen als je voor een internetmakelaar kiest. Het enige wat je daarvoor moet doen is het schrijven van de aanbiedingstekst en het begeleiden van de bezichtigingen. Snel verdient toch?   

Funda:

Als je je huis wilt verkopen, wil je natuurlijk dat het op Funda staat. Dit is dé plek waar potentiële kopers zoeken. Als particulier lukt dit niet. Maar als je voor een internetmakelaar kiest die is aangesloten bij de NVM, dan wordt jouw huis uitstekend tussen de zoekresultaten op Funda geplaatst. 

Controle:

Omdat je zelf de bezichtigingen begeleidt, kun je deze inplannen wanneer het jou uitkomt, zoals ’s avonds of in het weekend. Dit is vaak ook handiger voor potentiële kopers. 

Hogere verkoopprijs:

Onderzoek wijst uit dat het zelf begeleiden van bezichtigingen kan leiden tot een hogere verkoopprijs. Als eigenaar kun je immers met veel meer passie en kennis over je eigen huis en de buurt vertellen.

Wat doet een internetmakelaar allemaal?

Met zoveel internetmakelaars om uit te kiezen, kan het lastig zijn om de juiste te vinden. En tja, er zijn ook veel cowboys actief die veel moois verkopen tegen ogenschijnlijk de laagste kosten. Dus let op de diensten die worden geleverd, de kleine lettertjes, op verborgen kosten, op de mate van vrijheid in het bepalen van jouw eigen vraagprijs, let op de addertjes!

Hieronder is een checklist met enkele basisvereisten en diensten, waaraan een goede internetmakelaar volgens ons moet voldoen: 

  • Lid NVM
  • Advertentie op Funda
  • Professionele woningfotografie
  • Advies over de vraagprijs en verkoopstrategie
  • Ondersteuning bij onderhandelingen
  • Juridisch correcte koopakte
  • Beschikbaarheid voor vragen en ondersteuning

 

Het spreekt voor zich dat we hier bij Zelfverkopen.nl aan voldoen. Ruimschoots zelfs, want we doen meer dan dat. Bij Zelfverkopen.nl word je met ons dienstenpakket als verkoper zoveel mogelijk geholpen en ontzorgt. Het is onze ervaring dat daarmee iedereen zelf zijn huis kan verkopen. 

Als je in je zoektocht naar een betrouwbare internetmakelaar bovenstaande checklist hanteert, blijven er een aantal partijen over die je met elkaar kunt vergelijken op basis van aanvullende diensten die ze leveren en de prijs die ze daarvoor vragen. 

Conclusie

Een internetmakelaar is een uitstekende keuze als je overweegt je huis te verkopen. Je bespaart niet alleen geld, maar hebt ook meer controle over het verkoopproces. Zorg er wel voor dat je de juiste internetmakelaar kiest die de diensten levert die aan jouw behoeften voldoen. Ben jij klaar om de voordelen van een internetmakelaar te ontdekken? Vraag nu een vrijblijvend informatiegesprek aan. We denken graag met je mee en helpen je graag verder! 

https://www.zelfverkopen.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten