Waarom een NEN 2580 meetrapport?

Ben jij altijd al benieuwd geweest hoeveel gebruiksoppervlak (GBO) jouw woning heeft? Met behulp van het NEN2580 meetrapport kom jij dit te weten. Wanneer een huis wordt opgemeten of wanneer je een huis op een website van een makelaar ziet, dan vraag je jezelf vaak af hoe accuraat de afmetingen zijn. Ondanks dat een huis veel oppervlakte kan hebben, kan er veel ruimte niet bruikbaar zijn. Met behulp van het NEN 2580 meetrapport kom jij exact te weten hoe jouw woning of een potentiële koopwoning in elkaar zit.

Wat is het NEN 2580 meetrapport?

Het NEN 2580 meetrapport is tot stand gekomen door een behoefte aan meer transparantie. Wanneer mensen een woning of appartement gaan huren of kopen, dan willen ze graag te weten komen hoeveel ze betalen per vierkante meter. Ondanks dat een huis een oppervlakte van 150 vierkante meter kan hebben, kan 30 vierkante meter van deze afmeting niet bruikbare ruimte zijn. Met behulp van een NEN 2580 meting wordt het huis opgemeten en onderverdeeld in verhuurbare en niet verhuurbare ruimtes.  Dit wordt vervolgens uitgewerkt in een bouwtekening.

Wanneer is een NEN 2580 meetrapport van belang?

Het meten van een woning met behulp van de NEN 2580 meting zorgt ervoor dat zowel de verkoper als de koper een beter beeld krijgt over de waarde van een huis. De koop- en/of huurprijs van jouw woning wordt bepaald door twee factoren: de staat van jouw huis en de locatie van het huis. Zodra je weet hoeveel bruikbare oppervlakte jouw woning heeft, kan je beter de prijs vergelijken met andere huizen bij jou in de buurt. Zo komen zowel koper als verkoper te weten of ze het huis voor een eerlijke prijs op de markt brengen.

Wat wordt er meegenomen in het meetrapport?

Bij de NEN 2580 meting worden er verschillende afmetingen gemaakt. Allereerst is er in het rapport een overzichtelijke analyse zichtbaar waar de metrages per verdieping zichtbaar zijn. Dit begint bijvoorbeeld bij een kelder en eindigt bij een zolder. Ook is er een overzicht zichtbaar waar de metrages per huurder zichtbaar zijn en de metrages per bouwlaag voor iedere huurder. Deze afmeting zijn vooral handig voor wanneer jij een woning verhuurt aan verschillende huurders, zoals het verhuren van kamers aan beginnende werkende in de stad. Met behulp van NEN Metingen kan zowel de verhuurder, verkoper, huurder en koper rekenen op een eerlijke prijs voor een huis.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten