Verschillende soorten boren

Boren, de ene gebruikt dit soort gereedschap het liefste bij het klussen, de ander heeft twee linkerhanden als het gaat om boren. Als het boren niet zo goed lukt, zou het aan deze twee zaken kunnen liggen: boren is of niet je favoriete bezigheid of je gebruikt de verkeerde boor voor de verkeerde klus. Dit is dan ook begrijpelijk als we kijken naar de vele verschillende soorten boren die er zijn. Elke categorie boren heeft daarbovenop weer veel boren die eronder vallen. Benieuwd naar de categorieën en bijbehorende boren, lees dan verder!

Betonboren

Als eerst hebben we de betonboor, zoals de naam al weggeeft zijn deze boren bedoeld voor het boren in beton. Betonboren zijn te herkennen aan beitelvormige kop die op deze spiraalvormige boor zit. Naast beton is het met deze boor ook om in ander hard materiaal zoals steen te boren. Enkele voorbeelden van betonboren zijn steenboren, tegelboren of dozenboren. De laatstgenoemde boor, wordt ook wel de diamantboor genoemd door zijn vorm. Het bijzondere aan deze boor is dat de boor zowel nat en droog kan boren. Nat boren houdt in dat door middel van een slang die wordt vastgemaakt aan de boor, kan worden geboord. Nat boren is niet allen goedkoper. Het zorgt ook voor minder stofafval en een nettere afwerking.

Metaalboren

Ten tweede is er de metaalboren. Deze metaalboren zijn meestal gemaakt van HSS-materiaal. HSS staat voor hooggelegeerd wolfraam-chroomvanadiumstaal dat tot ca. 600 °C nog steeds hard blijft, Dit is ook wel nodig aangezien metaal een van de sterkste soort materialen ter wereld is. De spiraalvormig met scherpe punt is kenmerkend voor de metaalboren. Metaal spiraalboren, geslepen stappenboren en kernboren zijn de voorkomendste voorbeelden van metaalboren. Een groot voordeel van een kernboor vergeleken met een spiraalboor is dat een kernboor niet zorgt voor verspaning van materiaal. Dit houdt dus in dat met een kernboor, het materiaal dat je boort beter op zijn plek blijft zitten. 

Houtboren

Als laatste hebben we nog de houtboren. Deze boor is ook te herkennen aan de scherpe naaldvormige punt. Hierdoor kun je preciezer te werk gaan tijdens het boren. Zoals de naam het hier ook al weggeeft, is dit soort boor voor houten materialen  bedoeld. Er zijn verschillende houtboren die je gebruikt voor een bepaalde klus. Deze zijn onder andere slangenboren, waarmee je diepe gaten kan boren of forstnerboren, waarmee je juist ondiepe gaat mee boort. Ook heb je de speedboren waarmee je snel een diep gat kunnen boren. Bestel boren bij borenkopenonline.nl

 

https://onlineborenkopen.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten