Verfkleuren laten zien wie je bent

VL wonen

Verfkleuren laten zien wie je bent

Met het gebruik van verfkleuren geef je een deel van je persoonlijkheid weer. Veel oranje in je huis? Waarschijnlijk ben je een vrolijk en energiek persoon. Blauw voert de boventoon? Dan is de kans groot dat je analytisch en behoudend bent. Soms hoort de kleur bij het type huis of bij de streek, Heb je wel eens gehoord van Monumentengroen of Grachtengroen? Of van Ossenbloedrood? Dit zijn Oudhollandse, monumentale kleuren. Ze geven je huis de uitstraling die bij de omgeving past. Zo kan de buurt soms grenzen aan creativiteit opwerpen, maar in je huis ben je natuurlijk zelf de baas. Het gebruik van een kleurencirkel helpt je richting aan je ideeën te geven.

 

De kleurencirkel: drie verschillende manieren

Op een kleurencirkel vind je alle kleuren terug die we kunnen waarnemen. Hiermee kan je makkelijk opzoeken welke verfkleuren bij elkaar passen. Een verfmengsysteem kan elke kleur voor je maken. Je kunt op 3 manieren kleuren combineren:

 

  • Contrasterende kleuren combineren: neem kleuren die tegenover elkaar liggen;
  • Harmonieuze kleuren combineren: gebruik naast elkaar liggende kleuren;
  • Combineer toon op toon kleuren: kies dezelfde basiskleur met een andere hoeveelheid wit (ton-sur-ton);

 

Bekijk de kleurstalen op verschillende momenten van de dag en bij zowel natuurlijk als kunstmatig licht.

 

Muren verven

Gewone latex is prima voor woon- en slaapkamers. De duurdere vinyllatex is een uitkomst voor de badkamer. De duurste (Acryl) latex mag binnen, maar heeft ook speciale eigenschappen voor buitengebruik. In plaats van kalkachtig-mat, heeft deze verf een lichte glans. Voor speciale effecten heb je structuur-latex en andere decoratieve latex-soorten. Bedenk dat het een hoop werk is als je het effect bij overschilderen ongedaan wilt maken.

 

Hout en andere oppervlakken

Hout kun je beitsen of lakken. Beits is (meestal) een blanke lak. Het aantal lagen en de houtsoort bepalen het eindresultaat. Ga je lakken, dan kan je kiezen uit hoogglans en zijdeglans (matte) verf. Hoogglans is harder en duurzamer. Meestal is deze op oliebasis en voor buitengebruik de beste keuze. Voor binnen kun je prima acryl (waterbasis) verf kiezen.

 

Neem bij het verven rustig de tijd. In het algemeen geldt dat 2 dunne lagen een veel mooier resultaat opleveren dan één dikke laag.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten