Milieuvriendelijk je kantoor inrichten: zo doe je dat!

Dat het niet goed gaat met het klimaat, dat zal geen grote verassing zijn. Uit cijfers van de overheid blijkt bijvoorbeeld dat de aarde in de afgelopen 130 jaar al met één graad gestegen is. De mens heeft namelijk sinds de industriële revolutie een ontzettend grote impact gemaakt op de natuur. Voor veel bedrijven is nu dan ook het kwartje gevallen: zij moeten ook hun steentje bijdragen aan dit grote probleem. Veel kantoren zijn nu dan ook druk aan het investeren in een milieuvriendelijke inrichting. In deze blog gaan we dieper kijken naar dat onderwerp. Wat voor materialen zijn er bijvoorbeeld goed voor het klimaat en hoe verklein je de ecologische voetafdruk van een kantoor überhaupt?

Recyclen van kantoorspullen

Al jaren zijn we wereldwijd bezig met produceren. Hierbij dachten we nooit na over het recyclen van die materialen. Sinds enkele jaren zijn we daar meer de nadruk op gaan leggen. Onder andere de Nederlandse overheid is het steeds meer gaan stimuleren. In principe is het namelijk niet zo ontzettend lastig. Hoe minder producten we nieuw doen produceren, hoe minder grondstoffen er gewonnen hoeven te worden. En ja, wij zijn als Nederlander maar een kleine postzegel gezien de rest van de wereld. Toch is het belangrijk dat ook wij mee doen, om de aarde een stukje gezonder te maken. Als kantoor zijnde kun je hier dan ook gemakkelijk op inspelen. Breng bijvoorbeeld oude bureaus naar de milieustraat in plaats van de stort.

Keurmerken

Heb je nieuwe bureaus nodig? Ga dan op zoek naar bureaus die gemaakt zijn van FSC gecertificeerd hout. Dit is namelijk hout dat afkomstig is uit bossen die verantwoord worden beheerd. Je kunt ook kiezen voor bamboe als materiaal. Dit is namelijk de snelst groeiende plant ter wereld. Hierdoor wordt het gezien als een hernieuwbare grondstof. Probeer natuurlijk zoveel mogelijk tweedehands producten te kopen, mocht dat lastig zijn, let dan goed op de keurmerken. FSC, Komo, Better Biomass en PEFC leggen de hoogste nadruk op het milieu, wat betreft hout.

Vervang lampen

Sinds 1 januari 2023 zijn kantoren verplicht om het energielabel C te hebben. Toch hebben veel kantoren hierbij nog steeds niet overal led verlichting. Mocht je bezig zijn met de kantoor inrichting, geef dan ook aandacht aan de verlichting. Hoeveel energie je doet verbruiken loopt logischerwijs ook synchroon met hoe milieuvriendelijk het kantoor is. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een ledlamp al gauw 85 procent minder energie doet verbruiken als een halogeenlamp. Daarnaast heeft led ook een langere levensduur. Gemiddeld gezien gaat een ledlamp 50 duizend uur mee. Ja, ze zijn aan de prijzige kant, maar het is de investering absoluut waard. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee. 

Planten op én in kantoor

Een groen kantoor gaat verder dan alleen de figuurlijke naam. Je kunt er namelijk écht een groen kantoor van maken door het gebouw te verrijken met planten en bomen. Plaats bijvoorbeeld bomen aan de voorkant van het gebouw, in de zomer zal dit gemakkelijk zorgen voor één a twee graden verschil. Bomen nemen namelijk ontzettend veel warmte op en bieden schaduw. Hierdoor hoeft de airco minder hoog te lopen, wat resulteert in een lager energieverbruik. Naast de voordelen voor het milieu, heeft het gebruik van planten ook veel voordelen voor het personeel. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt namelijk medewerkers simpelweg minder ziek zijn, als ze werken in een ruimte met veel planten. Dit komt mede doordat de luchtvochtigheid in de zomer 5 procent hoger is. Daarbij stijgt ook de algehele gemoedstoestand van de medewerkers. Krijg je een nieuwe projectinrichting door Ditt. Officemakers? Geef hierbij dan ook aan dat ze veel gebruik kunnen maken van planten!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten