Je woning beschermen tegen storm

Een flinke storm is de nachtmerrie van elke huis eigenaar. Een storm kan enorm veel schade aan je woning veroorzaken. Denk hierbij aan rondvliegende dakpannen, losgewaaide zonnepanelen, bomen die tegen je woning vallen. In Nederland komen steeds zwaardere stormen voor. Daarom bespreken we in deze blog hoe jij je woning beschermt tegen stormschade. 

Bliksembeveiliging

Een storm gaat vaak gepaard met onweer. Daarom is het zeer raadzaam om een bliksemafleider te laten installeren. Een bliksemafleider leidt bij een blikseminslag de stroom van duizenden ampères de aarde in. Zo wordt er voorkomen dat de stroom een andere weg zoekt, waarbij er ontzettend veel energie vrijkomt wat brand en andere schade aanbrengt.

 

Een compacte woning

Als je een stormbestendige woning wilt, werkt een compacte woning het beste. Een woning met veel hoeken en kanten is vatbaarder voor de wind. Wanneer je dus echt een stormbestendige woning wilt, is het niet verstandig je woning om uit te bouwen. 

 

Een goed dak

Als het een keer goed stormt dan is het eerste wat er af vliegt het dak. Wanneer je schuine daken hebt is het raadzaam om dit goed te controleren. Let goed op dat de pannen in de randzones goed vergrendeld zijn. Maar ook platte daken lopen risico. Hierbij is het belangrijk dat de hoeken extra vergrendeld worden aan de randen.

Maatregelen

Weet je van tevoren wanneer er een storm aan komt? Dan wordt het tijd om het één en ander voor te bereiden. Controleer als allereerst of alle ramen en deuren gesloten zijn. Verwijder alle losse spullen in de omgeving van je woning, ruim je tuin goed op en zet de trampoline eventueel stevig vast. Zorg ervoor dat de tuinmeubels opgeborgen zijn. Controleer of het dak er goed bij staat. Bekijk of er losse dakpannen op het dak liggen en verwijder of leg ze goed neer. 

 

Controleer of je tuin schutting goed vast staat. Een schutting vangt veel wind op en is daarom erg kwetsbaar. Heb je een zonwering en is die nog opgerold? Klap de zonwering dus in of rol het goed op. 

 

Na een storm

Controleer na elke heftige storm altijd rondom je woning. Bekijk welke eventuele schade is ontstaan. Kijk wel uit want er zijn vaak nog veel loshangende spullen of bomen die kunnen omvallen. In de meest heftige gevallen bestaat de kans zelfs dat er gebouwen instorten, wees dus voorzichtig. 

 

Met bovenstaande maatregelen zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op stormen en blikseminslagen. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten