Hoe kun je een daklekkage opsporen?

Het is bijzonder vervelend wanneer je ineens te maken krijgt met een lek in het dak, want niet alleen kun je tegen schade van muren en plafond oplopen (afhankelijk uiteraard van de omvang van de lekkage), maar zie ook maar eens uit te vinden wáár de lekkage zich exact bevindt. Gelukkig sta je hier als woningeigenaar niet alleen voor. 

Lekkage aan het dak opsporen, hoe doe je dat?

Een lekkage aan het dak kan zich op diverse manieren uiten; je ziet bijvoorbeeld na hevige regenval een spoortje sijpelen langs de muur of plafond. Of je merkte al eerder op dat je woning soms muf rook op bepaalde plekken. Meestal gutst het water niet naar beneden, maar vallen er slechts druppels op bepaalde plekken vanaf het plafond naar beneden. Let goed op want niet alleen het plafond kan aangetast raken, ook je houten of laminaatvloer kunnen schade oplopen.

Maar dan? Wat doe je precies wanneer je lekkage aan het dak hebt ontdekt? Ga je zelf op onderzoek uit waar het dak precies lekt? Nee, dit is meestal niet de meest verantwoorde keuze, aangezien daklekkage moeilijk is op te sporen

Dit is het stappenplan:

  • Maak foto’s voor de verzekering
  • Bel je verzekeraar; de opstalverzekering moet worden aangesproken om de schade te herstellen. 
  • Wacht niet langer en schakel (in overleg met de verzekeraar) een lek-detectiebedrijf om erger te voorkomen (laat een lekkage nooit op zijn beloop; je riskeert houtrot en bent dan nog veel meer kosten kwijt).
  • Overleg altijd met de verzekeraar of je zelf een schadeherstelbedrijf of lek-detectiebedrijf mag inschakelen, of dat zij deze voor je inschakelen.

Betaalt de verzekering altijd de schade?

De opstalverzekering vergoed alleen de schade indien deze niet voorkomen had kunnen worden. Zijn er dakpannen bijvoorbeeld verschoven door hevige storm en regen? Dan is het maar de vraag of de verzekering dit vergoed. In welke staat verkeerde het dak überhaupt voor er zich noodweer voordeed? Zodra het niet helemaal helder is of de schade al dan niet voorkomen had kunnen worden zul je dit moeten afwachten. 

 

 

https://www.lekkagevinden.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten