Hoe kies je een ergonomische bureaustoel?

Hoe kies je een ergonomische bureaustoel?

Thuis werken of op kantoor betekent meestal dat je veel tijd doorbrengt op een bureaustoel. Een traditionele bureaustoel kan de structuren in de wervelkolom extra belasten. Om te voorkomen dat rugklachten ontstaan of verergeren, is het daarom belangrijk om een ergonomische bureaustoel te hebben die de onderrug ondersteunt en een goede houding bevordert. Hoe kies je een ergonomische bureaustoel? Wij geven we je de belangrijkste eigenschappen die een goede ergonomische bureaustoel moet hebben. 

Wat voor soort ergonomische bureaustoel is het beste?

Er zijn vele soorten ergonomische stoelen beschikbaar voor gebruik op kantoor. Geen enkele bureaustoel is per definitie de beste, maar er zijn wel een aantal eigenschappen die belangrijk zijn om mee rekening te houden als je een goede ergonomische bureaustoel zoekt.

Welke eigenschappen moet een goede ergonomische bureaustoel hebben?

Als we kijken naar een ergonomische bureaustoel, dan zijn er een aantal eigenschappen die een goede ergonomische bureaustoel moet hebben. Denk hierbij aan:

Zithoogte: De zithoogte van een bureaustoel moet gemakkelijk instelbaar zijn. Een verstelhendel is de eenvoudigste manier om dit te doen. Een zithoogte varieert meestal tussen de 41 en 55 centimeter. Deze zithoogte werkt voor de meeste mensen, want op deze manier kunnen je voeten plat op de vloer staan, en is de hoek tussen je dijen en je bovenlichaam groter dan 90 graden. Je armen staan gelijk met de hoogte van het bureau. Zet eerst je stoel op de juiste hoogte. En pas de hoogte van je bureau nadien aan zodat je onderarmen op gelijke hoogte met je bureau rusten. 

Breedte en diepte van de zitting: De zitting van je ergonomische bureaustoel moet voldoende breed en diep zijn om je comfortabel te ondersteunen. Gewoonlijk is een breedte tussen de 36 en 50 centimeter de norm. De diepte (van de voorkant tot de achterkant van de zitting) moet zo zijn dat de je met je rug tegen de rugleuning van de ergonomische bureaustoel kan zitten terwijl er tussen de achterkant van de knieën en de zitting van de stoel ongeveer 2 tot 4 centimeter ruimte overblijft. Tot slot is het belangrijk dat de voorwaartse of achterwaartse kanteling van je zitting verstelbaar is.

Beweging: Een goede bureaustoel zet je in beweging. Het zitvlak heeft een balans-mechanisme, zoals een zitbal, of heeft een zitvlak dat naar voren kan kantelen. Een bureaustoel waarbij het zitvlak niet kantelt is een stuk minder ergonomisch.

Lendensteun: Ondersteuning van de onderrug in een ergonomische stoel is erg belangrijk. De lendenwervelkolom heeft een inwaartse kromming, en langdurig zitten zonder ondersteuning van deze kromming kan leiden tot overbelasting in je onderrug. Een ergonomische stoel moet een lendenverstelling hebben (zowel hoogte als diepte) zodat je de juiste pasvorm kan krijgen om deze inwaartse kromming van je onderrug te ondersteunen.

Rugleuning: De rugleuning van een ergonomische bureaustoel moet minimaal 36 centimeter breed zijn. Als de rugleuning gescheiden is van de zitting, is het belangrijk dat deze in hoogte en hoek verstelbaar is. De rugleuning moet de natuurlijke kromming van je wervelkolom kunnen ondersteunen, waarbij extra aandacht moet worden besteed aan een goede ondersteuning van de lendenstreek. Als je bureaustoel een zitting en rugleuning als één geheel heeft, is het belangrijk dat de rugleuning verstelbaar is in een voorwaartse en achterwaartse hoek. Om te voorkomen dat de rugleuning te ver naar achteren gaat zodra je gaat zitten heb je ook een vergrendelingsmechanisme nodig.

Materiaal van de zitting: Voor de zitting en rugleuning van je ergonomische bureaustoel wil je voldoende vulling hebben om gedurende een langere tijd comfortabel te zitten. Kies hierbij voor een stof die ademt boven een harder oppervlak.

Armleuningen: Het is belangrijk dat de armleuningen van je ergonomische bureaustoel verstelbaar is. Op deze manier kan je de armen comfortabel laten rusten en je schouders laten ontspannen. Let er daarnaast op dat je onderarmen niet mag rusten op de armleuning tijdens het typen.

Zie de website van Quiesco voor meer informatie over het instellen en kiezen van je ergonomische bureaustoel. Bekijk de verschillende artikels om je werkplek ergonomisch in te richten.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten