Fietsen met een beperking, wat zijn de opties?

Fietsen is een leuke activiteit waar velen van ons van genieten. Voor mensen met een lichamelijke handicap kan het vinden van de juiste fiets echter een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er veel opties beschikbaar die het gemakkelijker kunnen maken om de perfecte fiets te vinden. In deze blogpost verkennen we enkele van de verschillende soorten fietsen die speciaal ontworpen zijn voor mensen met een lichamelijke beperking!

 

Handfietsen

Een handfiets is een aangepaste fiets die gebruik maakt van met de hand bekrachtigde pedalen in plaats van voetpedalen. Dit type fiets is zeer geschikt voor mensen met een beperking van het onderlichaam en beperkte of geen gebruik van hun benen. Handfietsen hebben drie wielen en hebben meestal verstelbare zitposities om de rijder te helpen een goede houding en balans te behouden tijdens het trappen. Afhankelijk van het gekozen model zijn handfietsen ook uitgerust met diverse andere voorzieningen, zoals een elektromotor voor extra kracht en snelheid, en schijfremmen voor extra remkracht.

 

Tandemfietsen

Tandems zijn ontworpen voor twee berijders, één voor en één achter, zodat beide berijders samen kunnen trappen en de fiets samen kunnen besturen. Tandems zijn ideaal voor mensen die door een lichamelijke handicap moeite hebben met het rijden op een gewone fiets, omdat de fietser achterin zo nodig hulp kan bieden terwijl hij toch de volledige controle heeft over zijn eigen stuur en zitpositie.   Bovendien zijn tandems vaak uitgerust met speciale voorzieningen zoals verstelbare zadels of pedalen om rekening te houden met fysieke verschillen tussen rijders.

 

Driewielerfiets 

Driewielers zijn een geweldige optie voor mensen die minder evenwicht hebben of extra ondersteuning nodig hebben tijdens het fietsen. Ze zijn er in twee soorten, delta en kikkervisje, en beide bieden stabiliteit en wendbaarheid. Delta driewielers, zoals de driewielfiets van Huka, hebben twee wielen achter en één wiel voor, terwijl dikkop driewielers twee wielen voor en één wiel achter hebben. Beide typen bieden veel steun, maar ze vragen ook meestal meer energie bij het trappen dan een traditionele fiets.

 

Ligfietsen

Ligfietsen bieden door hun liggende positie een meer ontspannen rijervaring dan gewone rechte fietsen. Dit maakt ze ideaal voor mensen die moeite hebben om op gewone fietsen rechtop te blijven zitten vanwege een lichamelijke beperking of ongemak bij langdurig rechtop zitten. Ligfietsen hebben ook een langere wielbasis dan gewone fietsen, waardoor ze stabieler blijven tijdens het trappen en meer schokdemping bieden op ruw terrein – perfect voor lange ritten!  Bovendien kunnen ze uitgerust zijn met verstelbare zittingen of pedalen om beter tegemoet te komen aan de behoeften van elke individuele fietser.

 

https://www.huka.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten