Elektrische veiligheid voor het installeren van een buitenkeuken

Wie houdt er niet van om buiten te koken? Zo kun je tijdens het koken in de frisse lucht genieten van de mooie buitenkeuken. Als je echter een buitenkeuken aan je achtertuin wilt toevoegen, moet je rekening houden met de nodige elektrische veranderingen. De keukens van vandaag zijn meer geworden dan alleen een keuken. In plaats daarvan evolueerden ze naar multifunctionele ruimtes die worden gebruikt voor koken, entertainment en opslag. Als gevolg hiervan nam de behoefte aan elektriciteit om de verschillende apparatuur die in deze faciliteiten wordt gebruikt, te laten werken toe.

Bij het toevoegen van een buitenkeuken heb je over het algemeen nodig:

1) een weerbestendig circuit dat buiten kan worden geïnstalleerd

2) een stopcontact, bij voorkeur niet direct op de grond omdat het wordt blootgesteld aan vocht dat corrosie kan veroorzaken

3) Stroom voeding voor alle gebruikte elektrische apparaten Bij het installeren van een buitenstopcontact is het meestal het beste om de draad door de muur van het huis te laten lopen, waar deze droog is en niet wordt blootgesteld aan de elementen van buitenaf.

 

De uitzondering is als de ruimte waar je de afzuiging wilt installeren een hoge luchtvochtigheid heeft. In dit geval kun je de draad van buiten het huis laten lopen en door een weerbestendige elektriciteitskast die de draad tegen corrosie beschermt. Lees meer op onze website.

 

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je een buitenstopcontact kunt installeren, is de volgende stap het testen op een goede aarding. Een belangrijk onderdeel van het plaatsen van een buitenkeuken is een adequate bescherming tegen elektrische schokken veroorzaakt door een vochtige omgeving. Een manier om dit te doen, is ervoor te zorgen dat de stopcontacten goed worden beschermd met aardlekschakelaars (GFCI).

 

Bij het plannen van een buitenkeuken moet men altijd letten op veiligheid. Bij het bouwen van een buitenkeuken moet altijd rekening worden gehouden met veiligheid. Hoewel buiten koken vaak als meer ontspannend wordt beschouwd dan binnen koken, betekent dat niet dat je de veiligheidsnormen kunt verlagen. Ook als de apparatuur buiten wordt geplaatst, bijvoorbeeld onder een overkapping of overkapping, is het toch noodzakelijk dat alle buitenkeukens goed geaard zijn. Dit betekent dat ten minste één GFCI-stopcontact beschermt tegen het risico van elektrische schokken. Een andere reden voor de RCD is om explosie beveiliging te bieden tegen blikseminslag en spanningspieken.

 

Overspanningsbeveiligingen zijn elektronische apparaten die overtollige stroom in een elektrisch circuit absorberen, waardoor schade wordt voorkomen aan gevoelige apparatuur die op dat circuit is aangesloten.

 

Omdat buiten koken elektriciteit vereist, is het handig om rekening te houden met:

• Dat alle apparatuur in goede staat is en volgens de instructies van de fabrikant aanhouden.

• Gebruik altijd keukenapparatuur die op de UL- of Underwriters Laboratories (UL)-lijst staat. Het is de enige nationaal erkende organisatie die huishoudelijke apparaten volgens veiligheidsnormen test en certificeert.

• Gebruik nooit verlengsnoeren voor buiten in de keuken of in een ander deel van het huis. Ze zijn niet bedoeld voor permanente installatie en kunnen ernstige veiligheidsrisico’s

opleveren. Als je extra stopcontacten nodig heeft, laat dan een gediplomeerde elektricien extra circuits installeren.

• Zorg ervoor dat alle circuits die de buitenkeuken bedienen, worden beschermd door een aardlekschakelaar (GFCI). Het beschermt tegen elektrische schokken veroorzaakt door defecte apparatuur, beschadigd snoer of draad die een metalen oppervlak raakt.

• Als je een verlengsnoer voor uw koelkast gebruikt, zorg er dan voor dat het UL-goedgekeurd is voor gebruik buitenshuis en ten minste 1 gauge

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten