Efficiënt energie besparen in je woning – 4 Tips

Met de energiekosten die het afgelopen jaar omhoog zijn geschoten en geen verlagingen in het verschiet zien, is het belangrijker dan ooit geworden om proactief op het energieverbruik te besparen. Het verbeteren van de energie-efficiëntie in huis hoeft echter niet moeilijk of duur te zijn, helemaal niet wanneer we er een noodzaak van maken! Hier zijn enkele tips om vandaag nog energie in jouw woning te besparen. 

1. Upgrade de verlichting

Investeren in LED- of CFL-lampen kan de elektriciteitskosten aanzienlijk verlagen, omdat ze minder stroom verbruiken en langer meegaan dan traditionele gloeilampen. Bovendien is LED dusdanig ontwikkeld dat er tal van sfeerlichtmogelijkheden zijn en andere functionaliteiten kan bieden, zoals dimopties. 

2. Installeer isolatie 

Het isolerend maken van jouw woning kan een wereld van verschil maken. Goede isolatie is essentieel als het gaat om het vasthouden van warmte en koellucht in jouw huis, dus overweeg om meer muur- en dakisolatie toe te voegen als dat nodig is. Hierbij moet wel aangegeven worden dat dit een flinke investering kan zijn, maar in ieder geval wel geldt voor de lange termijn en de waarde van het huis verhoogt. 

3. Gebruik isolerende raambekleding

Goede raambekleding is een meer budgetvriendelijke manier om een extra isolatielaag toe te voegen die helpt overmatig warmteverlies tijdens koude maanden te voorkomen. Sterker nog, huiseigenaren die de energie-efficiëntie van hun huis willen verhogen, hoeven niet verder te kijken dan hun ramen! Door te investeren in raambekleding kunnen huiseigenaren besparen op energiekosten en tegelijkertijd een comfortabelere leefomgeving creëren. 

Isolatie is de belangrijkste factor als het gaat om het verminderen van energieverlies, en raambekleding helpt bij het creëren van een effectieve isolatiebarrière. Naast het vasthouden van warmte in de wintermaanden helpt raambekleding ook om de kamers in de zomermaanden koel te houden door ongewenst zonlicht tegen te houden en de behoefte aan airconditioning te verminderen. 

Voor maximale energiebesparing kun je kiezen voor verduisterende gordijnen of raambekleding van dikke materialen zoals houten jaloezieën in het zwart of PVC/vinyl. Dit soort zonwering kan worden aangepast aan de gewenste hoeveelheid licht en privacy, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat ze geen afbreuk doen aan het interieur. Geïsoleerde plisségordijnen met cellenstructuur zijn een andere populaire optie, omdat ze effectief lucht opvangen om het hele jaar door superieure isolatie te bieden. 

Met zo veel eenvoudige oplossingen die vandaag beschikbaar zijn, is er geen excuus om niet te investeren in raambekleding voor een betere energie-efficiëntie in jouw huis!

4. Zet je elektronica uit

Het is tenslotte gemakkelijk te vergeten dat televisies, computers en andere elektronica nog steeds energie verbruiken, zelfs als ze niet worden gebruikt. Haal de stekker uit het stopcontact als je ze niet gebruikt of investeer in een slimme stekkerdoos voor volledige controle over het apparaatgebruik. 

 

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de energie-efficiëntie van jouw huis gemakkelijk verbeteren zonder dat het je geld kost!

 

https://www.hxb.nl/houten-jaloezieen/zwart/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten