Alles over clipplinten: Voordelen, installatie en tips

Clipplinten, ook wel bekend als plintclips, zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren en professionals. Ze bieden een handige en efficiënte manier om plinten te installeren en te verwijderen zonder schade aan muren of vloeren. In deze blog bespreken we de voordelen van clipplinten, de verschillende soorten plinten die beschikbaar zijn, en geven we praktische tips voor installatie en onderhoud.

Wat zijn clip plinten?

Clip plinten zijn plinten die met behulp van clips aan de muur worden bevestigd. Dit systeem maakt het mogelijk om de plinten eenvoudig te verwijderen en opnieuw te plaatsen, wat handig is voor schoonmaak- of schilderwerkzaamheden. Clipplinten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, MDF en kunststof, en zijn vaak voorzien van een decoratieve folie voor een mooie afwerking.

Voordelen van clipplinten

 1. Eenvoudige installatie: Clipplinten zijn makkelijk te installeren. Je bevestigt de clips aan de muur, waarna je de plint erop klikt. Dit bespaart tijd en moeite vergeleken met traditionele methoden die spijkers of lijm vereisen.

 2. Demontabel: Het grote voordeel van clipplinten is dat ze eenvoudig te verwijderen zijn zonder schade. Dit maakt het ideaal voor situaties waarin je de plinten tijdelijk moet verwijderen, bijvoorbeeld voor schilderwerk of bij een verhuizing.

 3. Netjes en strak: Clipplinten zorgen voor een nette en strakke afwerking. Ze verbergen kabels en snoeren effectief, wat zorgt voor een opgeruimd uiterlijk in je interieur.

 4. Veelzijdigheid: Clipplinten zijn beschikbaar in verschillende stijlen en materialen, waardoor je altijd een variant kunt vinden die bij jouw interieur past.

Soorten Plinten

Er zijn verschillende soorten plinten die je kunt gebruiken met het clipplintsysteem:

 • Rechte plint: Dit is de meest voorkomende soort plint. Ze zijn strak en eenvoudig, wat ze geschikt maakt voor moderne en minimalistische interieurs.

 • Folie plint: Deze plinten zijn bedekt met een decoratieve folie, waardoor ze in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar zijn. Ze zijn vaak gemaakt van MDF of kunststof.

 • Robuuste plint: Voor een meer traditionele en klassieke uitstraling kun je kiezen voor robuuste plinten. Deze zijn dikker en hebben vaak een gedetailleerd profiel.

Tips voor installatie

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de muur schoon en droog is voordat je begint met de installatie. Meet de lengte van de muren en knip de plinten op maat.

 2. Plaatsing van clips: Bevestig de clips gelijkmatig verdeeld over de lengte van de muur. Het is aan te raden om de clips om de 40-50 cm te plaatsen voor een stevige bevestiging.

 3. Monteren van plinten: Klik de plinten op de clips. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en dat er geen speling is.

 4. Afwerking: Controleer na de installatie of alles netjes en strak is. Vul eventuele naden op met acrylaatkit voor een perfect resultaat.

Onderhoud van clipplinten

Het onderhoud van clipplinten is eenvoudig. Omdat ze demontabel zijn, kun je ze gemakkelijk verwijderen voor schoonmaakwerkzaamheden. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om de plinten schoon te maken. Vermijd schurende middelen, aangezien deze de decoratieve folie kunnen beschadigen.

Veel Voorkomende Vragen

Kan ik clipplinten zelf installeren?

Ja, clipplinten zijn ontworpen voor eenvoudige doe-het-zelf installatie. Met de juiste gereedschappen en een beetje geduld kun je dit klusje prima zelf klaren.

Zijn clipplinten duurder dan traditionele plinten?

De kosten van clipplinten kunnen variëren, maar over het algemeen zijn ze vergelijkbaar met traditionele plinten. De besparing in installatiekosten kan echter aanzienlijk zijn, aangezien je geen professionele hulp nodig hebt.

Hoe verwijder ik clipplinten zonder schade?

Om clipplinten te verwijderen, gebruik je een platte schroevendraaier of een ander plat gereedschap om de plint voorzichtig van de clip los te maken. Werk langzaam en voorzichtig om schade aan de muur of de plint te voorkomen.

Met clipplinten kun je je interieur eenvoudig en netjes afwerken. Of je nu kiest voor rechte plinten, folie plinten of robuuste plinten, met het clipplintsysteem ben je verzekerd van een strakke en professionele afwerking die gemakkelijk te onderhouden is. Hopelijk heeft deze gids je geholpen om een beter inzicht te krijgen in de voordelen en toepassingen van clipplinten. Succes met je project!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten