5 beste toepassingen van een Co2 lasermachine

Co2 Laser bundel is een intense, monochromatische, geconcentreerde en coherente lichtbundel. Co2 laser heeft een golflengte van 0,6μm en 10,6μm en het uitgangsvermogen van Co2 laser is ongeveer 10kW.

Hij kan worden gericht op een zeer klein gebied. En daarom genereert de laser een zeer hoge intensiteit in het focusgebied. Vanwege deze karakteristieke eigenschap vindt de Co2 lasermachine een wijdverbreide toepassing op deze gebieden:

Co2 laser op medisch gebied.

Co2-laser wordt gebruikt bij vele huidverzorgingsproblemen. Kooldioxide laser wordt gebruikt in vele behandelingen zoals otolaryngologie, hoofd en nek chirurgie. In de gynaecologische chirurgie voor de behandeling van intra-epitheliale neoplasmen, condylomata acuminata, en andere laesies.

Kooldioxide-laserchirurgie

Co2-lasers hebben een revolutie teweeggebracht in de geneeskunde, vooral in de chirurgie. Kooldioxide lasers zijn nuttig geworden bij chirurgische ingrepen omdat water in staat is de golflengte van een CO2 laser te absorberen.

De uitgangsgolflengte van de CO2 laser is 10,6μm en blijft de beste chirurgische laser voor het zachte weefsel waar zowel snijden als hemostase foto-thermisch worden bereikt. CO2 lasers zijn het meest geschikt voor zacht weefsel procedures in menselijke en dierlijke specialiteiten, in vergelijking met andere lasergolflengten.

Voordelen zijn minder bloedingen, kortere operatietijd, minder infectierisico en minder zwelling na de operatie. Toepassingen zijn onder andere gynaecologie, tandheelkunde, mond- en maxillofaciale chirurgie en vele andere.

De CO2 laser is het werkpaard geworden voor intraorale chirurgie van weke delen. De uitgezonden golflengte van 10.600 nm heeft een ideale absorptie door weke delen omdat weke delen voor 90% uit water bestaan, en CO2 heeft een uitstekende absorptie in water. Cellulaire breuk ontstaat door het fotothermische effect wanneer intracellulair water de energie van de CO2 laser absorbeert.

De cellulaire verdamping is de basis voor de CO2 laser om als chirurgisch hulpmiddel te functioneren.3 De golflengte staat absorptie in zacht weefsel toe, zeer snel warmte producerend die in het omringende weefsel wordt geleid, en creëert een zeer smalle zone van thermische necrose ongeveer 500 µ of minder.

CO2-lasers kunnen worden gebruikt om bepaalde huidaandoeningen zoals hirsuties papillaris genitalis te behandelen door bultjes of podules te verwijderen. CO2-lasers kunnen worden gebruikt voor het verwijderen van stembandlaesies, zoals stembandcysten. Onderzoekers in Israël experimenteren met het gebruik van CO2 lasers om menselijk weefsel te lassen, als alternatief voor traditionele hechtingen. Co2 laser wordt ook gebruikt voor de behandeling van brandwondenlittekens.

Industriële toepassingen van Co2 Laser.

Een laserstraal heeft de mogelijkheid om grote kracht te concentreren op een klein gebied. Deze eigenschap van laser wordt gebruikt in een aantal industriële toepassingen zoals lassen, snijden, gaten maken, enz. Dit zijn de volgende toepassingen van lasergebruik in de industrie.

Co2 laserlassen

Bij het lassen is een zeer hoge temperatuur nodig om het materiaal te smelten en vervolgens samen te voegen. In het lasproces wordt het materiaal toegevoegd om twee componenten samen te voegen. Voor het lassen moeten de laserstralen een hoog vermogen hebben en geen hoog piekvermogen. Kooldioxidelaser en neodymium – YAG laser worden het meest gebruikt bij het lassen. Het laservermogen mag echter niet zo hoog zijn dat het materiaal verdampt.

Lasers worden gebruikt bij de fabricage van vliegtuigen en auto’s. Laserlassen wordt gemakkelijk gevormd tussen twee ongelijke metalen. Zo kan een thermokoppel gemakkelijk aan een substraat worden gelast zonder het aangrenzende materiaal te beschadigen.

Laserlassen wordt ook doeltreffend gebruikt in de elektronica en de micro-elektronica. Waar nauwkeurig lassen van zeer dunne draad en twee dunne lagen vereist is. Aangezien laserlassen in een zeer klein tijdsinterval wordt uitgevoerd. Daarom wordt het lassen met laser uitgevoerd in een gebied in de buurt van het warmtegevoelige gebied zonder het element te beschadigen of aan te tasten.

Het lassen van een deel van een transistor wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met een laser. Het lassen van onderdelen in ontoegankelijke gebieden zoals binnenin een glazen omhulsel kan worden uitgevoerd met lasers. Het belangrijkste voordeel van laserlassen ten opzichte van gas- of booglassen is dat de zuiverheid van het gelaste materiaal bij laserlassen niet wordt veranderd of aangetast.

Co2-lasersnijden

Het verwijderen van een deel van het materiaal langs de snede van een stof staat bekend als het snijproces. Voor het snijden van metaal of niet-metaal zoals roestvrij staal, titanium, keramiek, glas, kunststof, hout, papier, enz.

De herhalingsfrequentie van de puls van een laser en de beweging van de laser over de stof of het materiaal worden zo ingesteld dat een reeks elkaar overlappende gaatjes wordt geproduceerd. Kooldioxidelaser wordt gewoonlijk gebruikt in het snijproces vanwege het uitgangsvermogen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten