4 oorzaken van een beschadigd dak

4_oorzaken_van_dakschade_2

Je dak kan door verschillende oorzaken beschadigd zijn. Is je dak eenmaal beschadigd of aangetast, dan moet je altijd het gat laten dichten of andere maatregelen nemen om je dak te herstellen. Als een van onderstaande vier dingen gebeurt, dan is het slim om zo snel mogelijk een afspraak met een dakdekker zoals Het Zuiden Coatings in te plannen.

Lekkage door storm, regen, sneeuw of andere slechte weersomstandigheden

Ze komen in Nederland niet heel veel voor, maar toch kunnen we in ons koude kikkerlandje wel degelijk te maken krijgen met rukwinden en storm. Dit kan ervoor zorgen dat dakpannen los komen te zitten of van hun plaats komen, waardoor er een open kier of ruimte ontstaat waar vocht in kan kruipen. Het gevolg is dat je dak gaat lekken en dat er (grote) watervlekken op het plafond of in de muren kunnen ontstaan. Hetzelfde geldt voor hevige regenval en sneeuw. Combineer dit met een scheurtje dat misschien al in het dak zat en je hebt de perfecte mix voor een lekkage.

Dakaarde of mos op je dak

Mos op je dak en zogenaamde ‘dakaarde’ ontstaat wanneer je jouw dak niet goed onderhoudt. Als je jouw dak nooit laat schoonmaken, kan er een laag van zand, stof en aangewaaide sporen en zaden ontstaan. Deze hardnekkige laag nestelt zich op de versleten toplaag van jouw dak en houdt veel vocht vast. Doe je hier niks tegen, dan kan dit op termijn tot waterschade leiden. Een goede oplossing hiervoor is om je dak volledig te laten reinigen. Je kunt hierna door een professionele dakspecialist je dak laten coaten. Dit zorgt ervoor dat naden, kieren en haarscheuren gedicht worden. Je dak krijgt hierdoor als het ware een extra beschermlaag over de dakpannen heen, waardoor het er weer vele jaren tegenaan kan.

Lekkende of verstopte dakgoot en een verzadigde schoorsteen

Een lekkende of verstopte dakgoot is een probleem waar helaas veel mensen mee te maken krijgen. Wanneer je dakgoot lekt, is waterschade in en om het huis vaak het gevolg. Soms zijn er ook periodes met extreem veel regenval. Heb je een schoorsteen op je dak en is deze na al die vlagen regen helemaal ‘verzadigd’ met water, dan zal bij een nieuwe bui het overtollige water ergens naartoe moeten. Vaak kruipt het water dan precies waar het niet moet gaan, namelijk in jouw huis. Zowel een lekkende dakgoot als een verzadigde schoorsteen kunnen dus dakschade veroorzaken.

Scheuren in dakpannen en schade door dieren

Soms ontstaan er door achterstallig onderhoud scheuren in dakpannen. Het kan ook zijn dat dieren hier de oorzaak van zijn. Sommige vogels laten bijvoorbeeld stenen op het dak vallen, die helaas ook voor scheuren kunnen zorgen. 

Herken je een van deze problemen? Dan is het slim om contact op te nemen met een dakdekker of dakspecialist om deze problemen te verhelpen.

 

 

https://hetzuidencoatings.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten