Zonnepanelen leasen: wat levert het op?

VL wonen

Zoals u waarschijnlijk weet, zijn er in de huidige elektriciteitsmarkt vele manieren om van zonnepanelen te profiteren. Traditionele financieringsmodellen zoals directe eigendom, zonnepanelen huren en zelfs Community Solar zijn steeds populairder geworden in de zonne-energiemarkt, maar er is weinig te zeggen over een andere zonne-energieoplossing: site-leasing.

In essentie is een site lease-overeenkomst voor zonne-energie precies wat het klinkt: een overeenkomst om uw eigendom te leasen voor een zonne-installatie. Met een site lease-overeenkomst maakt u van een ongebruikte ruimte – uw dak, een open stuk grond, een parkeerplaats, enz. – in een inkomstenstroom. Het beste deel? Er zijn geen uitrustings- of onderhoudsverplichtingen of -kosten voor de eigenaar van de locatie.

Net als een PPA wordt een leasingovereenkomst meestal gefinancierd door een derde investeerder; een persoon of bedrijf die de zonnepanelen die op een stuk grond moeten worden gebouwd, zal betalen en er eigenaar van zal zijn. Vaker wel dan niet is de investeerder een ervaren zonne-ontwikkelaar. Als onderdeel van deze constructie gaan de eigenaar van de zonnepanelen en de eigenaar van het onroerend goed een huurovereenkomst aan, waarin de eigenaar van de zonnepanelen ermee instemt de eigenaar van het onroerend goed elk jaar een vooraf onderhandeld huurbedrag te betalen, in ruil voor het feit dat de eigenaar van het onroerend goed het zonnepaneel in gebruik neemt. Deze zonnepaneel huurovereenkomsten hebben meestal een looptijd van 20 jaar of meer – ruim binnen de voorspelde levensduur van de meeste zonnepanelen.

 

In een typische site lease-overeenkomst, kan de zonne-energie die door de gebouwde array wordt geproduceerd ter plaatse worden verbruikt of in plaats daarvan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet van het nutsbedrijf. De eigenaar van de zonnepanelen zal een of meerdere afnemers aanwijzen om de geproduceerde energie te verbruiken. Deze afnemer kan een bedrijf, huiseigenaar, organisatie, nutsbedrijf of gemeente zijn die de economische en milieuvoordelen van zonne-elektriciteit wil, maar niet de ruimte en/of de middelen heeft om zelf een systeem te bouwen. De afnemer sluit een off-site PPA, of Net Meter Credit Agreement, met de eigenaar van de zonnepanelen (in een aparte transactie van de site lease) waarbij de afnemer akkoord gaat met de aankoop van de door de zonnepanelen geproduceerde stroom. Virtual Net Metering (VNM), een mechanisme dat door de Utility mogelijk wordt gemaakt, maakt het mogelijk zonne-energie op te wekken op één plaats en het te gebruiken op een andere plaats, waardoor deze regeling wordt vergemakkelijkt. Bekijk onze eerdere blog post, die het proces van virtuele net metering in detail uitlegt.

 

Zonnepanelen huren als particulier is een geweldige manier om zonne-energie in uw gemeenschap te ondersteunen, vooral als u niet in staat bent om de opgewekte energie van de array op uw locatie te gebruiken.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten