Zó kies je de beste lampen voor tijdens het klussen

VL wonen

Ga jij binnenkort klussen in huis en verwacht je ook in de avond bezig te zijn? Of ga je verbouwen op een plek waar weinig licht is? Goede verlichting is dan noodzakelijk om alle werkzaamheden perfect uit te kunnen voeren. In deze blog lees je hoe je de beste lampen uitkiest en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Kies voor bouwlampen

Goede bouwlampen zijn tijdens het klussen bijna onmisbaar. Dit soort lampen zijn namelijk voorzien van een extra stevige, vaak stofdichte behuizing én zijn geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Zo worden ze vaak gemaakt van het robuuste polycarbonaat; materiaal dat wel 250 keer sterker is dan glas en dat gebruikt wordt voor het maken van bijvoorbeeld beveiligingsglas. Hierdoor kun je ervan uitgaan dat dit soort lampen zeer goed tegen een stootje kunnen en hoef je dus niet bang te zijn dat ze snel kapotgaan. Deze lampen zijn hierdoor ook ideaal voor zwaardere werkzaamheden in stoffige ruimtes. Ook als je bijvoorbeeld  een muurtje gaat slopen gaan de lampen dus niet stuk.

Nog handiger: bouwlampen zijn meestal draagbaar en hebben een lange kabel, bijvoorbeeld van drie tot vijf meter, waardoor je ze dus heel flexibel kunt meebewegen tijdens het klussen. Zet ze overal neer waar je snel wat extra verlichting nodig hebt. Een bouwlamp met accu is in dit opzicht nóg handiger. Deze kun je helemaal makkelijk meebewegen én kun je ook gebruiken als je de hoofdstop eruit hebt bij het klussen.

Voor nog meer gemak kun je ook altijd een bouwlamp statief gebruiken om de lamp(en) op te plaatsen. Zo’n statief is in hoogte verstelbaar en kun je dus heel makkelijk aanpassen aan iedere klus.

Bepaal de kleurtemperatuur

Tijdens het klussen is de kleurtemperatuur (uitgedrukt in Kelvin) van de verlichting ook zeer belangrijk. Dit gaat over de kleur van de verlichting. Hoe warmer de verlichting, hoe geler en sfeervoller dit licht is. Tijdens het klussen raden we je daarom aan om voor wat koudere verlichting (vanaf 4000K) te kiezen. Hierbij geldt: hoe kouder de verlichting, hoe meer dit lijkt op helder daglicht. Met koude verlichting kun je daarom alles goed blijven zien en kun je goed zien hoe de resultaten van je klus er overdag uit zouden zien. Daarnaast verhoogt koud witte verlichting de focus en blijf je hierdoor geconcentreerd; ook iets wat zeer handig is als je (in de avond) gaat klussen.

Kies de juiste lichtopbrengst

De hoeveelheid verlichting die een lamp produceert is ook zeer belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat je bouwlampen genoeg licht verspreiden, zodat je alles goed kunt zien, ook als het eigenlijk al donker is buiten. Hierbij is het goed om te weten dat het belangrijker is om te kijken naar het aantal lumen dan naar de wattage. We raden je aan om een lamp te kiezen van tenminste 2.000 lumen, maar liever nog meer.

CRI-waarde

Ga je schilderen? Dan is ook de kleurweergaveindex (CRI waarde) een goede om rekening mee te houden. Deze waarde geeft namelijk aan in hoeverre een lamp kleuren natuurlijk en waarheidsgetrouw toont. Dit is handig, omdat je met zulke lampen gelijk kunt kijken of de kleur er op de muur wel zo uitziet als je in gedachten had. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Door rekening te houden met verschillende aspecten, zoals de kleurtemperatuur, lichtopbrengst en CRI-waarde, kies je de perfecte bouwlampen voor tijdens diverse klusjes in en om het huis.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten