Zelf soesjes bakken? Minder lastig dan je denkt!

 

Koop jij jouw soesjes altijd kant-en-klaar in de supermarkt? Wanneer je ze zelf bakt en vult zijn ze vele malen lekkerder! Probeer het eens uit, want zelf soesjes bakken is eigenlijk eenvoudiger dan het klinkt. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Hieronder lees je welke ingrediënten je in huis moet halen en hoe je te werk gaat. De benodigde bakgereedschappen bestel je eenvoudig en snel online bij Baktotaal Bouwhuis. Tot slot geven we je enkele leuke ideeën voor het afwerken en vullen van je soesjes.

Dit heb je nodig

Voor het maken van soezen heb je enkel en alleen ongezouten roomboter, water, gezeefde patentbloem en ei nodig in de volgende verhoudingen: 50% roomboter, 100% water, 50% patentbloem en 100% ei. Dat wil zeggen dat wanneer je 500 gram patentbloem gebruikt, je 500 gram roomboter, 1000 gram water en 1000 gram ei nodig hebt. Het water in het recept kun je overigens ook vervangen door melk. De soesjes worden dan iets kleiner, voller van smaak en kleuren bovendien mooier bruin. Je kunt uiteraard ook half-om-half doen, het is maar net wat je zelf wilt.

Verder heb je een bakplaat voor het bakken van de soesjes nodig, een spuitzak plus glad spuitmondje 12 of 15 mm, een steelpan en een keukenmachine om het soezenbeslag te maken.

Zo ga je te werk

Doe de roomboter samen met het water en/of de melk in de steelpan en zet deze op het vuur. Breng aan de kook en haal de pan van de warmtebron zodra de boter gesmolten is. Roer nu de gezeefde bloem erdoor, zet opnieuw op een matig vuur en blijf net zolang roeren tot het mengsel gaar is. Het mengsel is gaar wanneer het een bal vormt en begint te “zweten”. Doe het mengsel vervolgens in de keukenmachine en laat even een paar minuten afkoelen voordat je de eieren er in gedeelten doorheen roert. Het beslag moet niet te dun, maar ook niet te stevig zijn.

Wanneer het soezenbeslag de juiste dikte heeft, doe je het in een spuitzak met spuitmondje. Spuit toefjes beslag op een gesmeerde bakplaat. Houd voldoende tussenruimte aan! Je kunt de soesjes nu afbakken.

Soesjes afwerken en vullen

Laat de soesjes volledig afkoelen voordat je ze afwerkt en vult. Standaard worden soesjes natuurlijk gevuld met slagroom, maar je kunt ook kiezen voor een andere vulling. Werk bijvoorbeeld eens een lekkere smaakstof of likeur door de slagroom voor soesjes met een twist. Prik een gaatje in de onderkant van de soesjes om ze te kunnen vullen met een spuitzak. Wat ook heel leuk is, is om de bovenkant van de soesjes eerst in gesmolten chocolade onder te dompelen en eventueel met sprinkles te bestrooien. Hierna kun je de soesjes vullen zoals jij dat wilt.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten