Tuinmeubelen fotograferen

Als de zomer weer voor de deur staat en de tuinbanken worden weer schoongemaakt en afgestoft is er weer aandacht voor de tuinkussens. Althans dat zegt meubelstofferder Nico Neplenbroek in een artikel voor de krant Hoezo?Heino die in een oplage van 45.000 wordt verspreid in de regio Zwolle-Zuid en het gebied Salland ten oosten van Zwolle. Veel tuinkussens worden samen met de tuinbanken besteld en zijn doorgaans van matige kwaliteit. Hij promoot nu op maat gemaakte kussens ter vervanging van de oude. De ondernemende stoffeerder vroeg Fotograaf Zwolle de productfotografie te verzorgen.

Productfotografie

(productfotografie voor Neplenbroek meubelstoffering)

Fotostudio STUDIOVHF bij Zwolle fotografeert een grote verscheidenheid aan producten. Van bovenstaande tuinmeubelen, tot bureaustoelen, kleding, electronica, groente en fruit, maar ook kleine producten in het macrogebied zoals sieraden. Hiervoor heeft de fotostudio een grote vaste limbowand tot beschikking voor de grotere producten en een opnametafel voor sieraden, flessen etc.

Bij de productfotografie van bovenstaande banken is gebruikt van een aantal optische technieken die al sinds jaar en dag het kenmerk zijn van high-end productfotografie. De technieken waren bij de start van de fotografie min of meer standaard doordat de lens en de film via een balg aan elkaar verbonden waren. Op oude foto’s van architectuur zie je keurige rechte lijnen, ook als het dak van een pand er op staat. Nu meer en meer de lens vast staat op de camera, zijn deze verstellingen minder toegankelijk voor de consument fotograaf en zijn perspectiefische vertekeningen gemeengoed geworden. Bij productfotografie zoals van bovenstaande bank zouden dan bij een bovenaanzicht de verticale lijnen naar onderen toe naar elkaar taps toelopen. Gebruik van een zogenaamde tilt-shift lens voorkomt dit.

In onderstaande video wordt de werking van zo’n lens uitgelegd:

Een ander belangrijk voordeel komt van pas bij de foto van de onderste bank. De bank moet van voren tot achteren scherp worden afgebeeld. Bij een tilt en shift lens kan het scherpstalvlak van de lens verlegd worden naar de voorzijde van de bank, zodat de scherptediepte enorm vergroot wordt. Productfotografie op deze wijze zorgt ervoor dat de foto zo uit de camera al nagenoeg aan alle eisen voldoet en de volledige sensor resolutie ten goede komt aan de weergave en materiaal- of stofuitdrukking van het product.

Op de website van STUDIOVHF Zwolle ziet u nog meervoorbeelden van high-end productfotografie.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten