Tips voor ronde eettafels

Zin in een ronde eettafel voor jouw eetkamer of keuken? Lees dan eerst de tips in dit artikel om de juiste keuze te maken. 

Ronde eettafel met een compacte poot

Sommige ronde eettafels hebben een centrale poot die onderaan breder wordt. Die zit in de weg van de gasten. Je kiest dus beter een model dat een platte voet heeft. 

Ronde eettafels met poten aan de buitenkant zijn minder praktisch, omdat je hiermee rekening moet houden bij het plaatsen van de stoelen.

Afmetingen van de eettafel

De afmetingen van ronde eettafels bepalen is altijd een pijnpunt. Want het is wat moeilijker dan bij een rechthoekige tafel. Om je een idee te geven van de ideale afmetingen, heb ik hieronder een paar richtlijnen samengevat:

  • 4 personen: diameter van minstens 120 cm
  • 5 personen: diameter van minstens 130 cm
  • 6 personen: diameter van minstens 140 cm
  • 8 personen: diameter van minstens 160 cm

Dit zijn minima. Extra plaats is geen overbodige luxe, want dat heeft iedereen wat meer plaats. 

Houd ook rekening met de breedte van de eetkamerstoelen. Er zijn verschillende soorten en breedtes. Een armstoel neemt bijvoorbeeld meer plaats in dan een stoel zonder armleuningen. Dit bepaalt mee hoe groot de tafel moet zijn.

Vergeet tenslotte de hoogte niet. Een ronde eettafel die te laag is, zorgt voor ongemakken tijdens het eten. 

Combineer met een ronde hanglamp

Het grote voordeel van een ronde eettafel is dat je het tafeloppervlak kan verlichten met één enkele hanglamp. Want bij een langwerpige tafel moet je soms meerdere lichtpunten voorzien.

Ik raad aan om een ronde tafel met een ronde hanglamp te combineren. Dan passen beide elementen mooi bij elkaar. Hang dit armatuur minstens 60 cm boven het tafelblad zodat het zicht van de gasten niet wordt verstoord.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten