Tips voor het schoonmaken van je openhaard

VL wonen

In de winter is niets zo fijn als heerlijk op de bank voor de televisie zitten, met een dekentje over je schoot, een kop thee en de openhaard aan natuurlijk. Dit geeft echter ook behoorlijk wat troep en dat moet dan ook regelmatig opgeruimd worden. Hoe je dat doet, leggen wij je in het artikel hieronder uit.

 

Als je een openhaard hebt, is het ten eerste belangrijk dat je hier het juiste hout in brand. Dit zorgt voor de minste troep. Daarbij zorgt openhaardhout ook het minst voor die sterke rooklucht in je huiskamer en dat is wel zo fijn. Goed openhaardhout kun je kopen bij Golden Flame.

Wees voorzichtig met het as verwijderen

Verwijder het as niet iedere keer nadat je kachel heeft aangestaan. Het is beter voor de haard als er een laagje as op de bodem ligt. As werkt namelijk isolerend en beschermt de bodem van de haard en de vloer daaronder tegen de hitte van het vuur. Daarnaast het het vaak makkelijker om het vuur aan te steken wanneer er nog wat as en half verkoolde restjes in de kachel liggen.

 

Juist omdat as zo goed isoleert, kan het zijn dat er, dagen nadat de kachel heeft aangestaan, nog gloeiende deeltjes in zitten. Let daar dus goed op wanneer je de asla gaat legen en zorg ervoor dat je niet per ongeluk ergens brand sticht.

Zo zwart als roet

Het ruitje is de doorn in het oog van iedere kachel liefhebber. Vaak is het ruitje na één of twee keer branden al bijna helemaal zwart en zie je niet veel meer van de prachtige, rustgevende vlammen. Daarbij is het schoonmaken van het ruitje een enorm vervelend, viezig werkje. Het hoeft echter niet lastig te zijn. Pak een stuk krantenpapier en maak dit een beetje nat. Verkreukel het, doop het in de as en ga hiermee over de ruit. Herhaal dit net zo vaak tot de roetdeeltjes allemaal los zijn gekomen. Hierna kun je met een droog papiertje over het glas gaan, als het goed is zijn alle roetdeeltjes dan weg.

 

Zijn ze nog niet weg? Er zijn ook speciale middelen beschikbaar om je kachelruit schoon te maken. Gebruik hier nooit een schuurmiddel met een spons voor, want dan ontstaan er krassen op je ruitje. Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen die ontvlambaar zijn, dat is natuurlijk levensgevaarlijk zodra je de kachel weer aansteekt.

Roet voorkomen

Je kunt roet nooit helemaal voorkomen, maar je kunt het ontstaan van roet op je kachelruitjes wel vertragen. Je kunt roetvorming tot een minimum beperken door schoon en droog hout te gebruiken. Hoe droger je hout namelijk is, hoe schoner je stookt en hoe minder roet er dus ontstaat. Gebruik ook geen hout met verfresten of hars, dan komen er schadelijke en giftige stoffen vrij en dat is nou niet bepaald gezond.

Groot onderhoud

Geef je open haard zo’n één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt. Je maakt dan de hele open haard goed schoon en vervangt onderdelen die eventueel versleten zijn. Vraag ook een keer in de drie of vier jaar de schoorsteenveger om langs te komen. Een professionele schoorsteenveger weet precies waar hij naar moet kijken, hij loopt alles na en neemt de boel goed onder handen. Zo voorkom je schade en gevaren zoals brandgevaar.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten