Moeders in Groningen

Budgetteren

Een budgetcoach. Dat is voor mensen die niet met geld om kunnen gaan, toch? Ik dacht van wel. Tot ik met Monica van cijfers&centen sprak. Samen met een van haar klanten overtuigde ze me van het nut van financieel advies op dagelijkse uitgaven. Ook als je het prima redt elke maand, want wie wil er nou niet meer financiële ruimte? Tweedehands macbook Amsterdam.

“Mensen weten vaak niet goed waar hun geld naar toe gaat”

Monica gelooft in een financiële APK voor iedereen. Dus niet per se als je in de problemen komt. Gewoon omdat je jezelf financiële rust zou moeten gunnen. “Vaak blijkt dat er op vaste lasten veel bespaard kan worden door te veranderen van energieleverancier, bijvoorbeeld.

Ook zie ik vaak dat mensen niet goed weten waar hun geld naartoe gaat. Terwijl ze echt geloven dat ze dat wel weten” lacht Monica. Ze zag het ook bij Elisa, een van haar klanten. Een prima baan, geen schulden en af en toe wel eens een stukje maand over aan het eind van het salaris, maar ook een spaarrekening. Geen financiële nood aan de man, dus. Toch wilde Elisa eens een scherpe blik van een expert.

Met de billen bloot

Elisa en haar man Ruben moesten wel een kleine drempel over. “Je financiën voelen heel privé. Het is best spannend om iemand zomaar mee te laten kijken. Ook omdat je misschien wel te horen krijgt dat je het allemaal heel dom hebt geregeld, daar zit niemand echt op te wachten natuurlijk.”

Monica hoort dat vaker. Daarom benadrukt ze altijd dat ze er niet is om te oordelen. “Ik pluis alle cijfers uit en kom dan met bespaarsuggesties. Of iemand daar ook gebruik van wil maken, is niet aan mij. Ik geef inzicht in geldstromen en mogelijke besparingen, geen oordeel.

”De aarzeling van Elisa en Ruben werd in het eerste gesprek gelijk weggenomen: “Monica is open en eerlijk en geeft je gelijk het vertrouwen dat alle informatie veilig is bij haar. Als we bepaalde zaken liever voor onszelf hielden, was dat ook geen probleem. Dus we gingen met de billen bloot.”

Een besparing van honderden euro’s per jaar

In het eerste gesprek neemt Monica de inkomsten en uitgaven door. Haar klanten ontvangen daarvoor een handig overzicht dat ze vooraf kunnen invullen. Ze stelt wat vragen en bespreekt de wensen. Vervolgens verwerkt ze de gegevens in haar eigen overzicht. Hier worden uitgaven vergeleken met Nibud-standaarden en ontstaat een uitgebreid overzicht van de financiële situatie.

 Vervolgens pluist Monica de bespaarmogelijkheden uit. Elisa: “Monica stelde scherpe vragen. Zo bleek er al jaren een bedrag van €40,- per maand afgeschreven te worden door een verzekeraar, we hadden eigenlijk geen idee waar dat voor was. Uiteindelijk bleek het een overbodige post te zijn.” Stap voor stap nam Monica de uitgaven door en kwam met bezuinigingen.

Zo zocht ze een nieuwe energieleverancier uit voor het stel, passend bij hun wensen voor groene energie. Besparing: €500,- per jaar. Ook benoemde ze dat de verzekering voor het mobiele toestel van Elisa dubbelop was; in de inboedelverzekering was de telefoon ook al verzekerd. “Met wat kleine ingrepen konden Elisa en Ruben honderden euro’s per jaar besparen. Eigenlijk zonder dat ze iets hoefden in te leveren of aan te passen op hun levensstijl. Dat is gemakkelijk verdiend” legt Monica uit. Onzichtbaar lek in de uitgaven. 

Een van de belangrijkste dingen die Monica doet in haar werk: de situatie op papier vergelijken met de realiteit. Bij veel mensen lopen die twee zaken niet helemaal synchroon. “Bij Ruben en Elisa zag ik dat zij op papier honderden euro’s per maand over hadden moeten hebben. In de praktijk kwamen ze net uit en spaarden ze vrijwel niets. Dat was opmerkelijk.” Met z’n drieën gingen ze op speurtocht naar dit onzichtbare lek in de uitgaven. Monica adviseerde het stel een huishoudboekje bij te houden gedurende een maand. Zo zie je exact wat waaraan wordt uitgegeven.

Wat bleek? Ze gaven veel meer uit aan boodschappen dan dat ze dachten. Het dubbele, zelfs. “Even naar de supermarkt, even een lekkere lunch halen, wat kleinigheden voor de kinderen want kost toch maar een paar euro. Ik schrok echt van het totaalbedrag van al deze kleine uitgaven” vertelt Elisa. Monica rekende voor wat ze zouden overhouden als ze iets minder vaak en veel boodschappen zouden doen:honderden euro’s per maand. V.S. here we come!

Elisa en Ruben zagen ineens welke ruimte er over zou blijven als ze wat vaker de hand op de knip zouden houden. Dit leverde een andere levensstijl op. Een keer per week boodschappen, geen impulsaankopen meer en vaker Lidl dan de Coop. “Dat was wel even wennen. Maar na een paar maanden kan ik zeggen dat ik eigenlijk niet meer anders wil. We houden geld over, kunnen sparen en missen eigenlijk niets. Het kost wat discipline in het begin, maar het went snel.”Het stel heeft al jaren een rondreis door Amerika op hun bucket list staan. En met hun financiële situatie in hun achterhoofd hadden ze dit uitgesteld voor ergens na hun pensioen omdat ze dachten dat het eerder niet haalbaar zou zijn. Dat is nu anders. “We houden inmiddels zoveel geld over dat we er serieus rekening mee houden over twee jaar deze reis al te kunnen maken.” 

Daarnaast heeft de begeleiding van Monica voor nog iets veel belangrijkers gezorgd: financiële rust. “Niet meer hoeven nadenken over geld is echt een cadeautje. We hadden geen grote problemen, maar bij een onverwachte situatie kregen we het soms wel wat benauwd. Nu kunnen we zaken als kinderbijslag gewoon gelijk doorstorten naar de spaarrekening. We houden gewoon echt geld over.” Meer dan duizend euro besparen Elisa en Ruben nu met boodschappen en de aanpassingen in hun vaste lasten. Mooi vorm van budgetteren! Boekhouden voor iedereen makkelijk maken. 

http://www.oostrawevers.nl/boekhouder-assen/