Jouw constructies extra stevig in elkaar zetten

In theorie is dat helemaal niet zo moeilijk. Maar je moet er wel de juiste bevestigingsmaterialen voor in huis hebben. Welke heb je waarvoor nodig?

De juiste voorbereiding is het halve werk. Met nadruk op juiste. We kunnen hier lang en kort gaan redetwisten over het feit dat de voorbereiding niks is vergeleken met het uitvoeren van een zware klus, maar dat doen we niet. Zolang je de juiste eigenschappen evenals gereedschappen en materialen tot je beschikking hebt om jouw project aan te pakken, ben je namelijk tegelijkertijd gezegend met het onmisbare zelfvertrouwen om onbezorgd aan de slag te kunnen gaan.

Maar dat is nog wel even een dingetje. Er bestaan zo veel verschillende spijkers, schroeven en moeren dat het lastig is om in te schatten welke je precies toe moet passen op jouw specifieke constructie. Lengte, breedte en stevigheid van dit soort bevestigingsmaterialen spelen allemaal een hele grote rol in het succes van al jouw inzet. Gebruik de verkeerde onderdelen en het hele bouwwerk klapt in elkaar. Daarom moet je goed weten welke schroef wat precies doet. Dat is dan ook precies de reden dat we hieronder dit korte overzicht van enkele belangrijke schroeven voor je hebben samengesteld.

Ronde kop

Hoe maak je nou een schroef vast waar helemaal geen kruis of andere groef in zit? Het geheim zit hem in het feit dat je dit exemplaar helemaal niet vast draait maar bevestigt met een moer. Sterker nog, het draaien van slotbouten is gewoonweg onmogelijk. Direct aan de onderkant van de kop zit namelijk een vierkante gedeelte dat in een opening met dezelfde vorm wordt gestoken – alleen is die uitsparing dan uiteraard net iets breder. Het schroefdraad zit aan de onderkant. Aan het uiterste einde ervan wordt de moer aangedraaid, die ervoor zorgt dat de houten onderdelen waar de schroef doorheen zit niet meer los van elkaar kunnen komen.

Schotelkop

Maak je een veranda of een overkapping van geïmpregneerd hout of Lariks Douglas onderdelen? Dikke kans dat je in dat geval tellerkopschroeven moet gebruiken, die om hun schotelkoppen bekend staan. De bovenkant staat garant voor de grote klembaarheid waar ze voor zorgen, evenals een groot draagvlak. Over stevigheid van je constructie hoef je je dan ook geen zorgen te maken. Datzelfde geldt voor de duurzaamheid van de schroeven, aangezien je tussen een verzinkte en een roestvrijstalen variant kunt kiezen.

Pozidriv kruiskop

Wel eens van spaanplaatschroeven en universele schroeven gehoord? Er zit geen verschil tussen de twee, hoewel er wel meerdere varianten van bestaan. De ene soort heeft namelijk geen schacht en de ander wel; de eerste is te gebruiken voor kunststof, spaanplaten en hout, de ander enkel voor houten onderdelen. De schroeven staan bekend om hun pozidriv kruiskop en lage indraaimoment. Dat maakt ze erg gebruiksvriendelijk. De gladde coating zorgt ervoor dat je constructie er nog steeds aantrekkelijk uitziet wanneer ook de schroeven zichtbaar zijn.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten