Hoe word je veilig ouder?

gc3729b5c3f401369f68375a8ef0afbf2b34bcdc5f6ed0ed6143d806ab662af2c738e8e472cb91de57a378ec74285465c1e18a616d64e8b14ffcf7aa526df590a_1280

Ouder worden; niemand wil er aan denken. Maar toch is dat wel belangrijk. Je wilt immers veilig ouder worden en zo lang mogelijk van je leven kunnen genieten. Je moet daarom nu al voorzorgsmaatregelen nemen om straks veilig en gezond te blijven. Hier zijn enkele tips over hoe je dat kunt doen.

1. Bereid je voor op gehoorverlies

Vrijwel iedereen krijgt last van gehoorverlies. Ons lichaam wordt namelijk ouder en daardoor gaat ons gehoor achteruit. Verdiep je daarom rustig in hoortoestellen en welke mogelijkheden er zijn. Draag je nu een bril? Dan is niet elk type hoortoestel voor jou geschikt. Bovendien wil je alvast weten hoe jouw hoortoestel het een hele dag volhoudt. Met name als je voor de klas staat of receptioniste bent, moet je immers de hele dag kunnen luisteren. Bespreek daarom op tijd met een kno-arts de mogelijkheden voor jou. En maak de keuze voor oplaadbare hoortoestel batterijen of voor wegwerp hoortoestel batterijen.

2. Spreek jouw huisarts

Zorg dat je weet wie jouw huisarts is, waar de praktijk is en wat het telefoonnummer is. Jouw huisarts is namelijk je eerste aanspreekpunt bij lichamelijke klachten. Heb je nu al ergens last van, bijvoorbeeld hooikoorts? Het lijkt onschuldig, maar meldt het alvast bij de huisarts. Hoe meer de huisarts van jou weet, hoe makkelijker hij jou straks kan helpen als je ouder bent. Natuurlijk hoef je niet voor elke verkoudheid naar de praktijk te gaan. Maar een kort gesprek over jouw medische geschiedenis kan al enorm helpen!

3. Blijf in beweging

Bewegen helpt het lichaam sterk te houden en verbetert het evenwicht. Beide punten zijn belangrijk om veilig ouder te worden! Je hoeft echt niet drie keer per week naar de sportschool. Maar dagelijks de trap in plaats van de lift pakken helpt al mee. En wat dacht je van ´s zomers elke dag een kwartiertje wandelen? Ook als je al ouder bent, is beweging belangrijk. Probeer activiteiten met weinig impact, zoals yoga of wandelen. Die zijn nuttig, maar belasten jou fysiek nauwelijks.

4. Eet goed

Gezond eten is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om veilig ouder te worden. Het is essentieel om elke dag voldoende vitaminen, mineralen en calorieën binnen te krijgen. Daarmee blijft ons lichaam sterk en gezond! Helaas verander je jouw eetgewoonten niet zomaar. En kan het wel maanden duren voor je de effecten merkt. Deze tip is daarom het moeilijkst vol te houden. We wensen je dan ook veel succes!

5. Blijf in contact

Het is belangrijk om in contact te blijven met vrienden en familie. Je kent het gevoel nog wel uit de corona lockdowns: niemand mogen zien maakt ons ongelukkig. Zorg er daarom voor dat je regelmatig langsgaat bij familie en vrienden. Bellen kan natuurlijk ook. Want van sociale activiteiten wordt iedereen gelukkig. De een heeft ze alleen meer nodig dan de ander. Probeer dus uit wat voor jou het beste werkt. Zo word je op een gelukkigere manier ouder.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten