Zodra je een appartement koopt, word je automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaars). Deze vereniging zorgt voor het onderhoud van het hele appartementencomplex. Je kunt, als bewoner, te maken krijgen met een actieve en een slapende Vereniging van Eigenaars. De mogelijkheid bestaat om een slapende VvE weer actief te maken.
VvE beheer AmsterdamWanneer je in Amsterdam een appartement koopt, dan krijg je te maken met het VvE beheer Amsterdam. Het VvE beheer Amsterdam zal voor het onderhoud en beheer zorgen van het appartementencomplex waarvan je een appartement hebt gekocht. Alle personen die een appartement in het complex hebben gekocht, zullen maandelijks een vast bedrag moeten overmaken aan de VvE. Dat geld dient voor zowel het kleine onderhoud en de gezamenlijke kosten, als die betaald moeten worden door de VvE. Ook moet er een buffer zijn wanneer de kosten hoog zijn. Dat wordt het reservefonds genoemd. In het fonds wordt gespaard voor het groot onderhoud waar ook de verduurzaming onder valt. Bij groot onderhoud kun je denken aan een reparatie van het dak. Er zal ook een moment komen dat er leidingen vernieuwd moeten worden. De kosten worden dan betaald vanuit het reservefonds. Het VvE is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat er een reservefonds wordt opgebouwd. De VvE beheerpakketten worden in de planning opgenomen. Een VvE is niet alleen verplicht om een reservefonds op te bouwen, maar moet ook ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en een opstalverzekering hebben. Er kan door een storm schade aan het dak ontstaan. Via de opstalverzekering kan dan het dak worden gerepareerd. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Het is belangrijk dat er een kascommissie is. Deze controleert de jaarrekening en boekhouding. Er wordt gekeken wie het geld beheert en de rekeningen betaalt. De commissie zal de algehele taken op het gebied van de financiën bijhouden en controleren. Hoe alles geregeld moet zijn zie je op de website.
VvE BeheerpakkettenIn enkele gevallen is er, wanneer je een appartement koopt in een appartementencomplex, een slapende VvE. Zo’n slapende VvE zal jaarlijks geen vergaderingen hebben en zal het gebouw niet onderhouden. Vaak is er geen bestuur en een voorzitter. Deze gang van zaken is niet goed voor de bewoners van het appartementencomplex. Er zal waarschijnlijk niet goed worden gespaard voor een groot onderhoud als dat nodig is. Ook het klein onderhoud wordt niet goed bijgehouden zodat de kwaliteit van wonen achteruitgaat. Dat is natuurlijk niet gewenst. Daarom is het sinds 2018 verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te sparen voor het onderhoud. Wanneer je een appartement hebt gekocht, dan kun je actie ondernemen om de slapende VvE weer actief te maken. Je kunt de eigenaars van de appartementen bij elkaar roepen om duidelijke afspraken te maken over het beheer en onderhoud van het gebouw. Er is een stappenplan dat u kunt gebruiken via de Vereniging van Eigen Huis. Omdat alle bewoners van de appartementen graag in een goed onderhouden gebouw blijven wonen, zullen er geen tegenstanders zijn. Het is belangrijk dat je jaarlijks een verslag uitbrengt wat er aan onderhoud en beheer is gedaan. De bewoners van het complex willen weten wat er met het geld wordt gedaan dat ze maandelijks afdragen. De kascommissie zal alle uitgaven en inkomsten bijhouden, zodat er jaarlijks een goed overzicht kan plaatsvinden. Door deze manier van handelen kun je in een prettige omgeving blijven wonen die niet alleen schoon, maar ook veilig is.
|
https://vvegemak.nl/ |
Tips voor een stress loze verhuizing
Iedereen die wel eens een verhuizing heeft meegemaakt, weet hoe