Hoe maak je een milieuvriendelijke tuin?

Met de zomer op komst gaan we weer meer tijd buiten doorbrengen. En vooral nu de situatie qua op vakantie gaan nog wat onzeker is zullen meer mensen dicht bij huis blijven. Het is dan ook een goed moment om de tuin op orde te brengen. Maar wist je dat je dit ook op een milieuvriendelijke manier kan doen? We maken onbewust een hoop keuzes die slecht zijn voor plant en dier (en onszelf) maar door een beetje rekening te houden met wat we in de tuin uitvoeren kan je hier makkelijk verandering in brengen.

Daarom geven we in deze blogs een aantal eenvoudige tips om je tuin om te toveren tot een fijn milieuvriendelijk plekje. We hebben het dan niet over moeizame en intensieve maatregelen als zelf een moestuin beginnen, maar kleine dingen die toch veel impact hebben.

Tip 1: Meer groen

Maak je tuin letterlijk groen. Dit klinkt voor de hand liggend maar het feit is dat steeds meer tuinen voor een groot deel betegeld of bestraat zijn. Overweeg om wat meer begroeiing te plaatsen. Dit hoeft geen heel gazon te zijn, maar wat aarde voor bloemen en planten kan al helpen. Zo help je het lokale ecosysteem en maak je de tuin aantrekkelijk voor insecten en vogels die op hun beurt weer pollen en zaden verspreiden zodat planten en bloemen ook ergens anders gaan groeien.

Tip 2: Lampen op zonne-energie

Een mooie manier om de tuin op een andere manier ‘groen’ te maken is door gebruik te maken van milieuvriendelijke tuinverlichting. Dit doe je bijvoorbeeld door over te stappen op solar tuinverlichting. Dit zijn tuinlampen die werken op zonne-energie. Deze lampen zijn voorzien van een batterij en van zonnepanelen. Zodra er een beetje zon is (dit is ook het geval als er wolken voor zitten!) wordt de batterij van stroom voorzien. Zo is het mogelijk om deze lampen overdag op te laden, zodat ze de hele avond lang licht kunnen geven. Daarom is het als je tuinverlichting gaat kopen het handigste om solar tuinverlichting te kopen. Dat is niet alleen milieuvriendelijk maar ook heel energiezuinig. Op de lange termijn is zo een solar tuinlamp dan ook best goedkoop; je verdient snel je aankoop terug.

Tip 3: Biologische middelen

Als je tuinmeubels hebt of een deel van je tuin betegeld is wil je af en toe schoonmaken. Doe je dit in je tuin, maak dan gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Zo voorkom je schade aan planten en dieren. Dit is niet alleen een stuk veiliger voor je eigen hond of kat, maar ook voor dieren die je tuin komen bezoeken, zoals insecten en vogels. Denk hier ook over na als je gebruikmaakt van onkruidverdelgers of van andere soorten pesticide. Kies ook hier voor biologisch afbreekbare en verantwoorde opties.

Tip 4: Regenwater gebruiken

Het is uiteraard nodig om je planten en bloemen water te geven, vooral als het een langere tijd niet regent. Om dit op een efficiënte manier te doen kan je een regenton aanschaffen. In deze ton wordt op dagen dat het regent water verzameld zodat je hier op dagen dat het droog blijft gebruik van kunt maken. Dompel je gieter onder in de ton en ga aan de slag. Het is bij sommige regentonnen overigens ook mogelijk om deze direct op je regenpijp aan te sluiten zodat deze heel snel heel veel water opvangt.

Met deze vier tips kom je al een heel eind in het milieuvriendelijk maken van je tuin. Het gras wordt op deze manier misschien niet letterlijk net zo groen als bij de buren maar je tuin wordt hiermee wel zo ‘groen’ dat je het lokale ecosysteem een handje helpt.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten