Hoe bepaal je de waarde van je huis?

Hoe bepaal je de waarde van je huis?

Je hebt online je droomhuis gezien, maar voordat je een nieuw huis kunt aanschaffen zal je eerst je huidige woning moeten verkopen. Hoe bepaal je dan de juiste prijs voor de woning? En hoe weet je dat je niet te hoog of te laag zit?

Vaak geeft de makelaar advies over de juiste vraagprijs. Of je hier gehoor aan geeft is je eigen keuze, jij bent namelijk eigenaar van de woning en mag zelf de vraagprijs bepalen! Om de verkoop van je woning te stimuleren is het belangrijk dat de vraagprijs niet al te hoog is.

Hoe je het beste de waarde van je woning kan bepalen, vertellen we je in dit artikel.

Waarde van je woning zelf berekenen

De waarde van je woning zelf bepalen is erg lastig. Er zijn namelijk veel verschillende factoren om rekening mee te houden. Heb je bijvoorbeeld net een verbouwing gehad? Dan is de kans groot dat je huis in waarde is gestegen. Zijn er in de omgeving nieuwe winkels bijgekomen? Ook dan kan het zomaar zijn dat de waarde van je woning is gestegen. Hoeveel is echter lastig in te schatten.

Wil je toch een poging wagen om zelf de woningwaarde te schatten, dan kun je de berekening het beste baseren op de WOZ-waarde van je woning. Dit is een algemene indicatie van je woningwaarde op basis van algemene factoren, bijvoorbeeld het bouwjaar, de ligging van de woning, de grootte, etc. Op basis van de WOZ-waarde kun je een inschatting maken, wat de huidige waarde is van je woning. Let wel op dat niet alle bovengenoemde factoren worden meegenomen in het bepalen van de WOZ-waarde. Is je keuken bijvoorbeeld pas verbouwd? Grote kans dat dit nog niet in de WOZ-waarde is verrekend.

Een tweede optie is om de waarde te berekenen door een online waardebepaling huis formulier in te vullen, via de website van een makelaar of het kadaster. Zij berekenen dan op basis van algemene factoren de waarde van je woning. Zij hebben inzicht in de huidige woningmarkt in de directe omgeving, hierdoor zou deze schatting iets exacter zijn dan wanneer je uit gaat van de WOZ-waarde.

Exacte waardebepaling van de woning

Wil je exact weten wat je woning waard is? Investeer dan in een officiële taxatie. Hier zijn uiteraard kosten aan verbonden, echter weet je door zo’n taxatierapport wel de exacte (geschatte) waarde van je woning. De taxateur kijkt niet alleen naar algemene aspecten, maar ook naar overige aspecten waar een algemene waardebepaling geen rekening mee houdt. Denk hierbij aan de onderhoudsstaat, reeds uitgevoerde verbouwingen, bijbehorende kadastrale gegevens, etc.

Kan de makelaar mijn woning afwijzen door een te hoge vraagprijs?

Indien de vraagprijs die je wilt hanteren sterk afwijkt van de vraagprijs die de makelaar in gedachte heeft, kan het voorkomen dat de makelaar je opdracht afwijst. De makelaar maakt namelijk een inschatting of de woning die je wilt verkopen binnen afzienbare tijd verkocht kan worden voor de door jou gewenste vraagprijs. Indien dit niet het geval is, dan staat de makelaar in zijn recht om een opdracht niet aan te nemen.

Mocht dit het geval zijn, kun je altijd met de makelaar in overleg gaan. Indien jij je vraagprijs bijstelt naar een volgens de makelaar realistische vraagprijs, kan de makelaar besluiten om de opdracht alsnog aan te nemen. 

Exacte waardebepaling of algemene inschatting?

Of een exacte waardebepaling voor jou van belang is, ligt aan de situatie. Wil je je woning verkopen, dan kan het lonen om een exacte waardebepaling te laten uitvoeren. Ben je je nog aan het oriënteren en wil je weten in welke prijsklasse je het best kunt kijken? Dan is het invullen van een online waardebepaling huis formulier vaak al voldoende.

 

https://www.lassoo.nl/gratis-waardebepaling-huis/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten