Het nut van een goede radiator uitverkiezen bruikbaar verwarming advies

Precies zoals ieder onderdelen van een woning belangrijk is vanwege de deugdelijkheid en het comfort, is een hoogwaardige radiator aanschaffen al even belangrijk bij het garanderen van een comfortabele kamer. Radiatoren bestaan er in verschillende soorten en maten, doch één ding is zeker: ze hebben allen hun voordelen. Waarmee houd je in de regel rekening tijdens een radiator uitkiezen? Hangt de keuze van de radiator af van de ruimte waarin die geplaatst zal worden? Waarom moet ik de warmteafgifte calculeren van de radiator? Elk dingen die een beantwoording vereisen, en bruikbaar radiator advies is vervolgens daarnaast behoorlijk belangrijk.

Berekening verwarming en de temperatuur van de radiator

Is er behoeftigheid omtrent een intense capaciteit of volstaat een minder vermogen? Het antwoord hiervoor is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de kamer waarin de radiator geplaatst wordt: de inhoud van de kamer kan gemakkelijk uitgekiend worden door middel van een vermogensberekening – het warmteafgifte uitrekenen van een radiator is tenslotte belangrijk. Hiermee wordt de volume van de kamer vermenigvuldigd met het aantal Watt dat vereist is om de ruimte te verwarmen – gemiddeld tussen de 75 en 85 watt. De vereiste temperatuur van een kamer hangt af van het type vertrek zo moet een slaapvertrek geringer verwarmd worden dan een badkamer – gemiddeld 18 tegenover 24 graden – wat natuurlijk een verschil in nodige wattage met zich meebrengt. Deze becijfering warmteafgifte heeft uiteraard een forse invloed aangaande de selectie van radiator.

De kamer van de radiator speelt mede een rol

Het optimaal en evenwijdig verspreide van de hitte van de radiator is belangrijk om energie te besparen. Radiatoren worden bijvoorbeeld het best onder ramen of nabij deuren geplaatst, aldaar daar koude gemakkelijker binnenkomt.

De geschikte radiator kopen: belangrijke factoren

Het materiaal waaruit een radiator is geproduceerd heeft een invloed op de warmteafgifte. Zodanig is een plaatstalen radiator betaalbaar en energiezuinig, terwijl een gietijzeren model milieuvriendelijk is en daarbovenop een authentieke uitstraling aan de kamer geeft. Een aluminiumradiator is dan weer geheel in één, dankzij een snelle warmtegeleiding, het best geschikt voor vochtige ruimtes dankzij de roestwerende eigenschappen en een snellere opwarming. Derhalve de isolatie van uw woning is hierbij belangrijk: bij een goede isolatie kan dat vermogen enigszins verlaagd worden en vice versa.

De afmetingen van de radiator zijn ook van belang: er wordt dikwijls rekening gehouden met wat extra benodigde grootte (5 – 10cm) om bijvoorbeeld beugels plus aansluitingen te kunnen installeren. Daarbij hebben zowel de diepte als de breedte van de radiator een invloed aangaande de hoeveelheid afgegeven warmte en spelen vanzelfsprekend een rol gedurende de aanschaf van een nieuwe radiator.

Uiteindelijk moet er gedurende het kiezen van een radiator rekening gehouden worden met het behoud of verlies van warmte, wat bijvoorbeeld door de graad van isolatie van de ruimte bepaald wordt. Met een degelijk geïsoleerde woning kan er tot wel 10% van het normale benodigde vermogen afgetrokken worden, terwijl er bij minder goed geïsoleerde vertrekken juist meer nodig is – tot 15% meer.