Ergonomie in de keuken: hoe realiseer jij dat bij jou thuis?

Wil je in je nieuwbouw een keuken installeren of wil je je huidige keuken vervangen? Denk dan ook aan de ergonomische kant van de inrichting. Want niet alleen de stijl, de kleuren en de materialen, en ook welke toestellen je wil inbouwen, is van belang. Eens je je keuken volop gebruikt wil je ook comfortabel en makkelijk kunnen werken. Hoe stel je je kasten ten opzichte van elkaar op? Welke toestellen wil je waar? Hoe integreer je ramen en deuren in je keuken? Het zijn allemaal vragen waarmee je zit als je voor je project keukeninstallatie staat. Lees hier een aantal tips hoe jij je keuken ergonomisch inricht.

Hoe hoog worden je keukenkasten?

Bij het kiezen van je keukenkasten, heb je waarschijnlijk keuze tussen de hoogte van je kasten. Bij Duitse keukens is dit zeker het geval. Duitse degelijkheid gaat namelijk ook over ergonomie. Ga uit van de ellebooghoogte in staande houding. Voor de kast waar de afwasbak komt reken je 0-5 cm lager dan je ellebooghoogte. De kast waar je kookvuur komt, wordt 10-15 cm lager dan de ellebooghoogte. Kasten waarop je werkt, bijvoorbeeld deeg kneedt of groenten snijdt, komt 20-25 cm lager dan de ellebooghoogte. Dit heeft alles te maken met het soort werk dat je op die specifieke kasten doet. Hou bij deze berekening rekening met alle huisgenoten. Wie staat er het meest te koken of wie doet het meest de vaat? Bereken een gemiddelde van de gezinsleden en neem dit als basis.

Hoe diep worden je keukenkasten?

De standaard diepte van de onderste keukenkasten is 60 cm. De kasten die bovenaan komen, zijn bij voorkeur 40 cm diep. Zo vermijd je dat je met je hoofd tegen de bovenste kast stoot wanneer je aan het werk bent op de onderste kasten. Tussen de onderste en bovenste keukenkasten laat je 45 tot 60 cm ruimte. Bij het ophangen van de bovenste kasten hou je eveneens rekening met de grootte van de gezinsleden.

Hou rekening met voetruimte

De onderste keukenkasten staan best op een sokkel. Vaak, bijvoorbeeld bij Duitse keukens, is deze sokkel voorzien aan de kast zelf. Wat ook een mogelijkheid is, is het gieten van een betonnen sokkel waarop de kasten dan komen te staan. Deze sokkel zorgt voor ruimte voor de voeten. De sokkel moet minimum 15 cm diep zijn en 15 cm hoog.

De opstelling van je keukenkasten en toestellen

Een algemene regel bij het ergonomisch inrichten van je keuken is de driehoeksregel. De drie meest gebruikte toestellen in de keuken zijn: afwasbak, koelkast en kookgedeelte. In zover het mogelijk is, installeer je deze drie zones in een driehoek. Zo vermijd je te grote afstanden wanneer je actief in je keuken bezig bent. Snel een lepel in je afwasbak gooien terwijl je kookt, gauw nog een ingrediënt uit je ijskast nemen om bij je gerecht te voegen… het zijn handelingen die dagelijks terugkomen en die je zo snel en efficiënt mogelijk wil kunnen doen. Maak een plan van je keuken en plan deze drie zones in. Het aanrecht komt vaak onder een raam. De reden hiervoor is eenvoudig. Boven je kookplaat komt immers een dampkap, tenzij je aan de zijkanten van je kookplaat een afzuiginstallatie voorziet. En je koelkast is nu eenmaal te hoog om voor een raam te plaatsen. Rond deze drie zones plan je dan andere keukenkasten en andere keukentoestellen in.

In het kort samengevat

De meest ergonomische keukens zijn die keukens die afgestemd zijn op alle gebruikers van de keuken. Het is nooit de bedoeling om zich te veel te moeten bukken of te ver te moeten uitstrekken bij het werken in de keuken. De afstanden die men in de keuken aflegt, moeten beperkt blijven.

https://keuken-ekelhoff.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten